Luk Garza (22), koji trenutno nastupa za NBA ekipu Detroit, dobio je državljastvo BiH i uskoro će igrati za našu košarkašku selekciju.

Ovu vijest je potvrdio novinar novinar Dražen Dželetović, koji je danas napisao na svom Twitter nalogu da mu je Garza rekao da je prošle sedmice dobio pasoš naše države.

Luka je rođen 27. decembra 1998. godine u Washintgonu, odrastao je u glavnom gradu SAD-a, ali ima pravo nastupa za BiH jer mu je majka Šejla iz Bosne i Herceglovne.

Budući bh. reprezentativac dolazi iz prave sportske porodice, s obzirom da su mu roditelji, oba djeda i tetak bili sportisti, a tri rođaka su profesionalni košarkaši.

Lukina majka Å ejla, djevojaÄkog prezimena Muftić, je nekadaÅ¡nja koÅ¡arkaÅ¡ica, dok je njen otac legendarni Refik Muftić. Muftić, koji je preminuo 2018. godine, je po mnogima najbolji golman FK Sarajevo svih vremena.

TakoÄ‘er, Lukin djed James je igrao koÅ¡arku na Univerzitetu Hawai, a ameriÄki mediji piÅ¡u i da mu je otac Frank trenirao koÅ¡arku.

Zanimljivo da je Lukin tetak, Teoman Alibegović, bivši košarkaš i nekadašnji reprezentativac Slovenije.

Njegov sin, Amar Alibegović (26) trenutno igra za talijanski Virtus i reprezentativac je BiH. JoÅ¡ dvojica sinova Teomana Alibegovića, Mirza (29) i Denis (22), su profesionalni koÅ¡arkaÅ¡i i nastupaju u Italiji. Vrijedi spomenuti da je Denis trenutno Älan U20 selekcije Slovenije.

InaÄe Luka je u julu ove godine postao koÅ¡arkaÅ¡ Detroit Pistonsa.

Na NBA draftu je biran kao 52. pick, a u protekloj NCAA sezoni izabran je za najboljeg koledž igraÄa u SAD-u.

ProsjeÄno je postizao 24.1 poen i bilježio 8.7 skokova po utakmici u dresu Iowe.

Ove sezone zabija 3.8 poena i 2.0 skokova po utakmici u najjaÄoj koÅ¡arkaÅ¡koj ligi na svijetu.

(Reprezentacija.ba)