Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je krenula s pripremama za Europsko prvenstvo koje počinje 13. januara u Mađarskoj i Slovačkoj.

Tim povodom održana je press konferencija na kojoj je pripreme najavio selektor Ivica Obrvan.

“Nisu svi pozvani igrači ovdje. Nekoliko njih su imali kasniji put i dao sam im zbog toga dan duže dok će se ostatak igrača priključiti u toku dana. Ove prve pripreme su zamišljene kao jedno inicijalno okupljanje u kojem ćemo se uvesti u ono što nas čeka za Europsko prvenstvo”, kazao je Obrvan dodavši:

“Nemamo tu nekoliko igrača koji će svakako biti tu kao dio reprezentacije, kao što je Vladimir Vranješ, kojeg sam oslobodio zbog napora, te braća Senjamin i Benjamin Burić, koji su u svojim klubovima zauzeti. Od jutros počinjemo da aktiviramo ekipu jer imamo tu dvadesetak igrača koji su završili sa aktivnostima.”

Obrvan je potom govorio o šansama naše reprezentacije na Euru.

“Puno puta sam naglašavao, a sada ću to ponoviti, da je plasman na Europsko prvenstvo ogroman uspjeh za reprezentaciju BiH. Imamo izuzetno tešku grupu, jednu od težih. Bit će jako teško. To bi bio stvarno fenomenalan uspjeh kada bi uspjeli ući među dvije reprezentacije koje idu u naredni krug EP. Nastojat ćemo odigrati jako dobar turnir, pa da uvedemo neke igrače koji će ostati zalog za budućnost. Mislim da je Španija to što jeste, ali je od njih osjetno kvalitetnija reprezentacija Švedske. To vjerovatno svi znaju, to su dvije reprezentacije koje su uvjerlivo u top pet svjetskog rukometa. Mislim da je Švedska za nijansu bolja reprezentacija. Obje reprezentacije su prijavile puni sastav. Izvukli smo Češku iz trećeg šešira, a mogli smo isto tako dobiti i Francusku. Nastojat ćemo se boriti sa svim reprezentacijama, te ćemo protiv svih tražiti svoju šansu. Probat ćemo odigrati najbolje što možemo”.

Rukometni Zmajevi su jedan od 24 učesnica EURO 2022, a smješteni su u grupu sa Španijom, Švedskom i Češkom. Prvi meč igramo 13. januara protiv Švedske.

Medijima su se još obratili golman Admir Ahmetašević i rukometaš Dino Hamidović.

“U predstojećem periodu imamo tri ciklusa priprema rukometne reprezentacije BiH. Kao što je već selektor rekao, očekivanja od Evropskog prvenstva su da odemo tamo i predstavimo našu državu u što boljem svjetlu. Mislim da nećemo biti lagan protivnik nikome i davat ćemo sigurno sve od sebe u svakoj utakmici. Nadam se da ćemo se u konačnici vratiti kući uzdignute glave”, kazao je Ahmetašević.

“Pred nama su posljednja okupljanja pred Evropsko prvenstvo. Mi idemo tamo da damo sve od sebe i nadam se da ćemo se vratiti uzdignute glave i da ćemo biti svi zadovoljni na kraju. Mi ne treba da se bojimo nikoga. Svakako da se nismo tamo našli slučajno. Mislim da su to nijanse koje određuju da li je neko bolji ili slabiji. Idemo tamo da se pokažemo, pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti”, rekao je Hamidović.

(Reprezentacija.ba)