Jedan od najboljih bh. rukometaša svih vremena Nikola Prce (40) oprostit će se od reprezentativnog dresa na predstojećem Europskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj (igra se u januaru 2022. godine).

Prce je ovo potvrdio u razgovoru za Dnevni list.

“Vrijeme je da se oprostim, možda je i situacija super jer je Evropsko prvenstvo pred nama. Ja ću uvijek biti na raspolaganju reprezentaciji za pomoći, ali mislim da sad imamo mladih igrača kojima je vrijeme da se pokažu. Nemamo što više čekati u tom smislu, ne samo na mojoj poziciji, nego još nekoliko. Posljednjih godina nije ušlo puno igrača u tim, ali ih se nije puno ni pokazalo. Mi ni sad nemamo mogućnost da to radimo na ho ruk i mijenjamo deset igrača, niti iko na svijetu to radi, ali sistematski i polako se može. Igrač mora imati neku podlogu pa da se dovede u reprezentaciju, govori Nikola Prce za Dnevni list dodaje o svom odlasku:

“Mislim da sam reprezentaciji puno dao, ali i mnogo toga dobio. Puno je proteklo kvalifikacija, ovo je treći odlazak na veliko takmičenje i mislim da je vrijeme za moje povlačenje. Bilo kakva pobjeda na EP-u bi bila veliki dobitak, a najrealnije bi to bilo ostvariti protiv Češke. Ne trebamo sanjati prolazak dalje jer mislim da je to teško. Jedna pobjeda bi puno značila za kasnije kvalifikacije i žrijeb.”

Prce je sa punih 25 godina debitovao za A tim BiH januara 2006. godine kod selektora Vojislava Rađe u susretu sa selekcijom Nizozemske, pa će u januara obilježiti punih 16 godina igranja za BiH.

Posebno ćemo pamtiti 18 golova u dvomeču sa Islandom za plasman na SP u Kataru 2015. godine, deset protiv Češke Republike u ključnom meču za plasman na EP u Norveškoj 2020. godine, kao i niz kvalifikacija u kojima je bio najbolji strijelac i igrač ekipe.

(Reprezentacija.ba)