Najtrofejniji trener omladinskih selekcija Emir Karahmet bio je i favorit za selektora U17 reprezentacije BiH, navodno je za njega bio i Ivica Osim.

Iako je najviše radio na Koševu, pomogao je mnoge igrače Željezničara.

“Moja dva kluba su Sarajevo, a onda i Željo. Volio bih da u narednih 20 godina osvajaju titule prvaka BiH, da se smjenjuju kao Glasgow i Celtic nekada u Škotskoj. Sarajevo je krenulo ispravnim putem, nadam se da će i Željezničar. Od kada je privatni kapital ušao u naš klub, sve je profesionalnije i znanje polako dolazi do izražaja. Ima još puno nedostataka no uz ispravan rad sve će doći na svoje i Sarajevo treba biti vodilja za sve ostale klubove u BiH“, mišljenja je Karahmet, koji vjeruje da se fudbalska reprezentacija BiH, ipak, može plasirati na naredno Evropsko prvenstvo u Francusku, realnije kroz baraž, nego li direktno iz grupe.

Ne razmišljate o odlasku vani?

„Imao sam konkretne kontakte nedavno sa ozbiljnim ljudima iz Saudijske Arabije. Oni vjeruju u trofejne trenere, koji imaju rezultat. Kao dužnosnik komande Armije BiH sam ranije dobio i priznanja ove države, pa je i to pomoglo da se odluče za mene. Ali zbog korone i nekih privatnih razloga trenutno nisam raspoložen da napuštam BiH, pa ni Sarajevo. I ovim putem se javno zahvaljujem na poštovanju koje su mi ukazali. Nije toliki problem otići vani, u Austriji, Češkoj sve više nedostaje trenerskog kadra, posebno u mladim kategorijama. Ali šta sada – treba da svi napustimo BiH!? Nije ni to rješenje…“

(Reprezentacija.ba)