Ženska U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Širokom Brijegu odgovarajuću selekciju Estonije sa 4:0 u susretu drugog kola grupe B6 kvalifikacija za EURO 2022, javlja zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Bh. tim do prednosti dolazi u 8. minuti. Sydney Japić šalje loptu u protivnički kazneni prostor na lijevu stranu za Maju Jelčić koja se oslobađa čuvarki i šalje loptu u suprotni ugao za 1:0.

Elma Smajić u 16. minuti odlično upošljava Mariju Anu Milinković čiji udarac iskosa sa desne strane golmanica Estonije Keiti Kruusmann odbija u korner.

Odličnu akciju izabranice Dragana Jevtića odigrale su u 26. minuti. Smajić precizno šalje loptu kroz sredinu u šesnaesterac Estonije, a Jelčić se ponovo dobro snalazi i postiže gol za 2:0.

Treći gol Jelčić postiže u 31. minuti iz jedanaesterca kojem je prethodio prekršaj Anastasije Fjodorove nad Elmom Smajić.

Smajić u 40. minuti nakon solo prodora pokušava iskosa sa lijeve strane, ali Kruusmann brani njen udarac.To je bila posljednja prilika u prvom poluvremenu.

Bh. tim je kontrolisao igru i imao više loptu u svom posjedu i u drugom periodu, a prva šansa kreirana je u 60. minuti kad šut Maje Jelčić nakon dodavanja Naide Haračić brani estonska golmanica.

Četvrti gol postignut je u 63. minuti. Nakon uigrane akcije Milinković sa lijeve strane šalje loptu u sredinu za Elmu Smajić koja precizno šutira. Do kraja utakmice tempo igre je opao i rezultat se više nije mijenjao.

Elvira Hasanović u 68. minuti šutira sa dvadesetak metara, ali lopta odlazi pored gola.

U drugom susretu grupe Crna Gora je takođe sa 4:0 pobijedila Armeniju. Na tabeli BiH i Crna Gora imaju po 6 bodova, dok Estonija i Armenija imaju 0. Naša selekcija nakon dva odigrana kola ima gol razliku 17:0.

Treće kolo na rasporedu je u ponedjeljak, 25. oktobra u 14:30 sati. Bosna i Hercegovina će se na stadionu „Bijeli brijeg“ u Mostaru sastati sa Crnom Gorom, dok će u Širokom Brijegu biti odigran meč Armenija-Estonija.

Bosna i Hercegovina-Estonija 4:0 (3:0)

Stadion: Pecara, Široki Brijeg

Sutkinja: Rasa Grigonė (Litvanija)

Pomoćne sutkinje: Ieva Ramanauskiene (Litvanija), Ekaterina Chernova (Rusija)

4. sutkinja: Alexandra Ponomareva (Rusija)

Golovi: 1:0 Jelčić (8’), 2:0 Jelčić (26’), 3:0 Jelčić (31’ penal), 4:0 Smajić (63’)

Žuti kartoni: Milinković, Japić (BiH), Teern (Estonija)

Bosna i Hercegovina: Josipa Radoš, Ines Husić (46. Azra Mašinović), Sajra Handžić, Naida Haračić, Sydney Japić, Marija Ana Milinković, Elvira Hasanović, Elma Smajić (76. Ana Buhač), Maja Jelčić (76. Elma Huremović), Vanessa Šabanović (84. Amra Omeragić), Almasa Pandžić (75. Lamija Duvnjak). Selektor: Dragan Jevtić

Estonija: Keiti Kruusmann, Anett Joandi (39. Elise Kreuz), Annemai Lutter, Gabriela Busch, Anastasija Fjodorova, Anna-Liisa Joandi (56. Anneli Liivamägi), Marta Liisa Staalfeldt, Simona Põlismäe (69. Valeria Liik), Ragne Gromov (69. Lisandra Rannasto), Sandra Pärn (56. Katriin Saulus), Kristina Teern. Selektor: Richard Michael Barnwel.

(Reprezentacija.ba)