Bivši selektor Bosne i Hercegovine, Safet Sušić, za portal Faktor.ba komentarisao je posljednja dešavanja u A reprezentaciji naše domovine.

Popularni Pape koji je jedini odveo BiH na veliki prvenstvo, prvo je govorio o remiju Zmajeva sa Francuskom.

“Mislim da niko nije očekivao da naša reprezentacija može pružiti tako jak otpor aktuelnim svjetskim prvacima i to na njihovom terenu. Istina je da smo imali igrača više dobrim dijelom drugog poluvremena, no to svakako ne treba umanjiti uspjeh. Pitanje je šta bi bilo do kraja da smo igrali 11 na 11. Rezultat je realan, a i mi smo mogli pobijediti”, kazao je Sušić za Faktor, a potom se dotakao naših šansi u grupi.

“U veoma dobroj smo situaciji da na kraju završimo na drugom mjestu u grupi. Druge reprezentacije su nam napravile nekoliko usluga, tu ponajviše mislim na Ukrajinu, koja nije pobijedila nijednu od pet utakmica te ima pet neriješenih ishoda. Iskreno, prije početka kvalifikacija mislio sam da će Ukrajina biti glavni favorit za to drugo mjesto. Oni još nisu otpali, ali ako ih mi dobijemo kod nas, mislim da hoće. Uzeli smo dva boda u gostima, Finskoj i Francuskoj, što je velika stvar. Izgubili smo od Francuske kod kuće, što je bilo i za očekivati. Rekao bih da smo daleko u najboljoj situaciji od selekcija koje se bore za drugo mjesto, a iskreno ne vjerujem da Finska može napraviti nešto večeras protiv Francuske”, naglasio je Sušić u razgovoru za Faktor.ba.

O Edinu Džeki i dalje govori u superlativu.

“Edinu kao i mnogim velikim igračima godine mogu biti problem, ali ako neko živi sportski i trenira svaki dan i ima uredan život, onda može bez problema igrati do 36. ili 37. godine života. Pa pogledajte samo Cristiana Ronalda, on ima 36-37, Messiju su 34, a Edin je baš kao i oni igrač sa urednim sportskim životom. Karijera igrača se produžila sa nekih 31-32 na 36-37 godina starosti.”

Safet Sušić je govorio i o posljednjim dešavanjima oko reprezentacije koje su uzburkale bh. javnost.

“Nikad nisam dobio nijednu takvu ponudu. Nisam poznavao menadžera nijednog reprezentativca sa izuzetkom Ibričića, čijeg agenta Hrvata sam imao priliku upoznati, a znam da je jedan od Džekinih menadžera bio naš čovjek kojeg sam sreo. Možete slobodno pitati i igrače da li njihovi menadžeri poznaju mene. Ne znam ni Begovićevog, ni Ibiševićevog, ni Lulićevog, a ni Bešićevog menadžera, koji je bio iznenađenje za sve na Svjestkom prvenstvu u Brazilu. Nemam pojma i nikada me nije interesovalo ko su menadžeri igrača. Imam prijatelje i među menadžerima u Sarajevu i Francuskoj, ali nikad nisam dozvolio da to utječe na igrače koje sam pozivao. Vidio sam Begovićeve izjave, malo me iznenadilo to što je rekao. Nisam u situaciji da bilo šta kažem jer ne znam šta je tačan uzrok tome”, rekao je Sušić.

Za kraj je prokomentariosa rad Ivajla Peteva.

“Svima je bilo iznenađenje da se doveo selektor koga nije niko dovoljno poznavao, ali koliko vidim, radi korektno posao. Za sada ima dobre rezultate, sve ide po planu da se dođe do drugog mjesta u grupi. Mislim da smo u dobroj situaciji da budemo drugi. Ja idem malo unaprijed i nadam se da ćemo imati sreće prilikom žrijeba za baraž jer mislim da su šanse da se tamo nađemo realne i velike, i ne bismo to smjeli propustiti”, kazao je Pape za Faktor.ba.

Zmajevi večeras u 20:45 sati dočekuju Kazahstan.

(Reprezentacija.ba)