Čeh Jirži Plišek, trener koji je otkrio Edina Džeku, govorio je za FC Inter News o prelasku kapitena naše selekcije iz Rome u Inter.

Plišek je trenirao Edina u Željeničaru i sa 19 godina ga odveo u Češku, a nakon toga je Dijamant napravio sjajnu karijeru igrajući za Wolfsburg, Manchester City i Romu.

Jirži je kazao da je transfer Edina u Inter nagrada za njegov rad.

“Prelazak u Inter je nagrada za njegov rad i trud. On je bio predodređen da zaigra u vrhunskom klubu. Govorio sam mu da ne gleda novac, već da nastoji da osvaja trofeje, prihvata izazove i uvijek da bude pobjednik. Inter je tim koji želi trofeje i potreban mu je igrač kao što je Džeko. On je rođeni pobjednik”, govori češki trener i nastavlja:

“Edin Interu može donijeti mnogo toga svojim iskustvom, kvalitetom, golovima, ali i karakterom. Sjajan je fudbaler i može biti uzor mladim ljudima. Također, Džeko je jedinstvena osoba. Uvijek je nasmijan, prijateljski nastrojen i nastoji da pomogne svima koliko može. Nikada nije zaboravio Sarajevo, pomaže bolesnoj djeci i ambasador je UNICEF-a. Ponosan sam na Edina.”

Plišek je istakao i da je čestitao Džeki na prelasku u Inter, da je njemu Edin mjesec ranije čestitao povom rođenja unuke te da su u kontaktu.

Također, češki trener se nada da će se sresti sa Edinom nakon završetka karijere te da bi volio da zajedno rade na fudbalskom projektu sa mladim ljudima.

Jirži vjeruje da će Džeko jednog dana napisati svoju autobiografiju te da jedva čeka da pročita njegovu insipirativnu priču.

Što se tiče Plišeka, on je šest godina bio direktor Akademije Slavia Prag, a nakon toga je prešao u Akademiju Mlada Boleslav.

(Reprezentacija.ba)