Gašenjem Olimpijskog plamena i predavanjem zastave MOK-a domaćinu narednog izdanja ljetnih Igara, na Olimpijskom stadionu u Tokiju svečano su zatvorene Olimpijske igre, piše zvanična stranica Olimpijskog komiteta BiH.

Čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji zatvaranja, imao je naš najbolji atletičar Amel Tuka. Ovaj put u nešto drugačijem formatu, kada su umjesto uobičajnog defilea, svi nosioci zastava izašli skupa na Olimpijski stadion nakon čega su im se pridružili sportisti izlazeći sa 4 strane stadiona.

Od 23. jula do danas 08. avgusta, imali smo priliku pratiti XXXII izdanje ljetnih Olimpijskih igara, čiji domaćini su uspješno odgovorili svim izazovima koji su se pojavili kao posljedica pandemije.

Na OI Tokyo 2020 učestvovalo je 11000 sportista iz više od 200 zemalja u 46 olimpijskih disciplina.

Za naše sportiste i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, ovo su rezultatski najuspješnije Igre. Nedžad Husić je nadmašio najbolji rezultat bh. sportista na Olimpijskim igrama, koji je punu 21 godinu držao njegov imenjak, strijelac Nedžad Fazlija. Fazlija je u Sidneju 2000. godine osvojio 6. mjesto u disciplini vazdušna puška 10m, a devetnaestogodišnji Nedžad Husić je u svom debitantskom nastupu na Olimpijadi Tokyo 2020 izborio polufinale i time bio najbliže osvajanju olimpijske medalje za Bosnu i Hercegovinu. Husić je u konačnom plasmanu zauzeo 5. mjesto u kategoriji do 68kg.

Naši sportisti Amel Tuka i Mesud Pezer izborili su i dva finala u kraljici sportova – atletici, što je, imajući u vidu značaj i težinu atletskog olimpijskog finala, veliki uspjeh ne samo za naše sportiste već i za bh. atletiku i bh. sport. Amel Tuka je u finalnoj utrci na 800m, i pored nezgode u finalu (kada je dobio udarac u mišić), osvojio visoku 6. poziciju, što je njegov najbolji rezultat na Olimpijskim igrama. U sjajnim kvalifikacijama Mesud je kao trećeplasirani izborio učešće u finalu bacanja kugle u kojem je zauzeo 11. poziciju što je do sada njegov najbolji rezultat. Larisa Cerić je u zahtjevnom žrijebu nakon jedne pobjede i jednog poraza zauzela 9. poziciju u kategoriji +78kg.

Naša najmlađa predstavnica na Olimpijskim igrama ikada, petnaestogodišnja plivačica Lana Pudar, osvojila je 19. mjesto u disciplini 100m delfin, što je izuzetan debitantski nastup na Igrama čije će iskustvo zasigurno biti važan zalog za buduću karijeru i buduće olimpijade mlade nade bh. sporta. Pored Lane u plivanju je, takođe po prvi put na OI, nastupao i Emir Muratović u disciplinama 50 i 100m kraul u kojim je ostvario plasmane na 42. i 45. poziciju.

Tatjana Đekanović je u streljačkoj disciplini 10m vazdušna puška zauzela 47. mjesto.

Naredne ljetne Olimpijske igre održat će se 2024. godine u Parizu.

(Reprezentacija.ba)