Futsal reprezentaciju Bosne i Hercegovine početkom naredne godine očekuje nastup na Evropskom prvenstvu. Za ovaj historijski uspjeh pobrinuo se Ivo Krezo kojem su kao selektoru bila dovoljna svega četiri kola da ostvari cilj i odvede našu zemlju na kontinentalnu smotru, a uskoro počinju i pripreme.

Primjer da futsal među Bosancima iz godine u godinu postaje sve popularniji dolazi nam i iz Austrije. Klub Diamant Linz koji je osnovan i sačinjen od naših ljudi koji žive u ovoj zemlji superiorno je odigrao sezonu u jakoj konkurenciji i na kraju osvojio naslov prvaka, a čestitku im je uputio i selektor Krezo.

– Imam kontakt sa tim dečkima. Prijatelj koji radi u klubu skoro mi je baš poslao vijest o njima, čestitao sam im na uspjehu. Ima tu sigurno zanimljivih igrača koje pratimo. Vidjet ćemo i neku prijateljsku utakmicu da organizujemo u dogledno vrijeme. Drago mi je kada čujem da se bilo ko iz ove zemlje snađe u inostranstvu, kaže Krezo za Reprezentacija.ba portal.

Da li će “Dijamanti” testirati reprezentaciju uoči Eura, još nije sigurno.

– Najveći je problem što već imamo jedan turnir na kojem ćemo nastupati, a još ne možemo dogovarati dalje protivnike dok ne vidimo s kim ćemo biti u grupi. U interesu nam je da to budu što jači i bolji protivnici. Okej, možeš i izgubiti, ali nešto ćeš naučiti.

Nekoliko reprezentativaca je promijenilo klubove. Krezo se nada da će svi spremni dočekati Evropsko prvenstvo koje se igra od 19. januara do 6. februara.

– Bošković je otišao u Hrvatsku i potpisao za Vrgorac, Sesar je napustio Mostar Staklorad i otišao u Omiš, ne znam još šta će biti sa kapitenom Radmilovićem… Ma, bit će sigurno još tih promjena u narednom periodu, traju pregovori. Nadam se da će igrači naći dobre klubove, a oni koji ne budu mijenjali sredinu, da će nastaviti igrati kako su dosad.

Žrijeb je na rasporedu tek narednih mjeseci.

– Preostalo je još da Srbija i Bjelorusija odigraju tu utakmicu baraža. Traži se posljednji učesnik Eura. Potrudit ćemo se da ne budemo prolaznici i molit ćemo Boga da dobijemo prikladne protivnike. Cilj nam je najmanje da prođemo skupinu. Favoriti? Stanradno, zna se da su Portugal, Španija i Rusija naročito kvalitetne selekcije. Fokusirat ćemo se na sebe. Već krajem septembra nas čeka pripremni turnir u Umagu.

Uporedo Krezo je obnašao i funkciju trenera u MNK Seljak iz Livna. Klub je u međuvremenu ispao iz lige.

– Prvi dio sezone smo slabo odradili, kako zbog situacije sa koronavirusom, tako i zbog povreda. Nije nas išlo. Kasnije je to izgledalo sasvim okej. Da nije bilo povreda u utakmici protiv Zrinjskog, mislim da bismo se spasili. I po broju bodova iz drugog dijela sezone smo u samom vrhu. Seljak je stabilan klub koji ima i svoj podmladak, i to veoma dobar, što pokazuje i osvojena titula u juniorskoj selekciji. Dečki su pokazali da se na njih može ozbiljno računati. Male su šanse da ću ostati tu jer imam previše obaveza oko juniorske i seniorske reprezentacije, uz to i seminar za trenersku UEFA B licencu, pojasnio je na kraju Krezo.

Kako se od futsala u našoj zemlji ne može živjeti, svi igrači manje-više imaju poslove. Selektor je završio Fakultet prometnih znanosti i danas radi u jednom osiguranju.

(Reprezentacija.ba)