U glavnom gradu Grčke sinoć se odvijala prava drama. Velež je protiv AEK-a prednost iz prve utakmice držao do samog finiša, u posljednjim sekundama je grčki tim izborio produžetak, ali ne i prolaz dalje. Poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca dalje su prošli Rođeni.

Ako se samo trijumf Veleža u prvom susretu odigranom na Grbavici smatrao najvećim uspjehom još od 1988. godine, šta onda reći za njegovu potvrdu i plasman u treće kolo kvalifikacija? Senzacija.

Mostar je “gorio” sinoć u večernjim satima, na ulicama je vladala nezapamćena radost, a pravo slavlje tek je uslijedilo na aerodromu kada je ekspedicija Veleža stigla. Feđa Dudić je odmah pred navijačima održao obećanje i ošišao se – na keca.

Ako se za nekoga može reći da je u ovom dvomeču posao odradio vrhunski, onda je to defanzivac Tarik Isić. Iako vidno umoran, nije propustio priliku da se našali na početku razgovora. Upravo njega smatraju jednim od ‘showmana’ u svlačionici.

– Šta je ovo, zvoni telefon kao da sam Messi, kroz smijeh kaže Isić, a onda se osvrće na proteklu noć koja je za njega bila definitivno najljepša u dosadašnjoj karijeri.

– Kakva noć. Prvi utisci su fenomenalni, velika je ovo pobjeda za nas, ali i općenito za bh. fudbal. U početku gotovo niko nam nije davao šanse protiv AEK-a. Na Grbavici smo vidjeli da se protiv njih može igrati i tada smo počeli vjerovati u ovo čudo. Ko zna, možda su nas oni i podcijenili. Vidjeli ste da su na Instagramu već kao sljedeće protivnike označili Elfsborg ili Milsami, kao da ne postojimo.

U kadru Velež ima mnogo mladih fudbalera koji na terenu djeluju tako zrelo i iskusno.

– Ma, momci su odlični, stvarno ima onih za koje vjerujem da će tek napraviti velike stvari u fudbalu. Vrijeme je pred njima. Ono što bih isto istaknuo, jeste i da je nekoliko fudbalera tu bilo dok se klub takmičio u Prvoj ligi Federacije BiH. Upravo to je uz zajedništvo naše najveće oružje.

Feđa Dudić je još jednom pokazao zašto važi za jednog od najboljih trenera u BiH.

– Ohrabrio nas je, nismo padali ni kad smo primili taj gol u posljednjim sekundama. Mene je Feđa trenirao i u GOŠK-u i mogu slobodno reći da je napredovao za 300 posto. Nije bezveze najbolji trener u BiH. Mnogo ulaže u sebe, svoje znanje. Je li strog? Zna se kada se radi, a kada se zeza. To je po meni najbolji odnos.

Strateg Veleža je ispunio obećanje i ošišao se naćelavo. Na redu su igrači.

– I mi ćemo, takvo je obećanje. Frizeri će imati pune ruke posla (smijeh).

Naredni rival je švedski Elfsborg. Prvi meč igra se u gostima već u četvtak.

– Iako nemaju renome kao AEK, svjesni smo da neće biti lako. Čvrsto smo na zemlji. O njima ne znam mnogo, tek ćemo ih analizirati, ali vjerujem da možemo napraviti dobar rezultat. Pokazali smo da imamo kvalitet.

Na kraju razgovora potvrdio je da je imao završen transfer u Zrinjski.

– Bilo je priče sa Zrinjskim, mislio sam čak da je transfer i završen, ali u međuvremenu javio se Feđa Dudić i pristao sam da dođem u Velež. Ispostavilo se da nisam pogriješio, na kraju je poručio Isić.

(Reprezentacija.ba)