Prije nekoliko mjeseci na izbornoj sjednici Generalne skupštine N/FSBiH izabrani su novi članovi Izvršnog odbora, a u “fudbalskoj vladi”, između ostalog, našao se i Fuad Čolpa.

Riječ je o poznatom i uspješnom sarajevskom advokatu i ugostitelju, čovjeku koji je od 1988. godine do danas aktivno angažovan u fudbalu obavljajući odgovorne funkcije u organima i tijelima FK „Hrid“, Udruženja sportskih radnika Kantona Sarajevo, FS Kantona Sarajevo… Rođeni Sarajlija još od 1969. nosio je dres još jednog kultnog gradskog kluba – FK “Saobraćajac” – kluba čiji su igrači postajali čak i guverneri centralnih banaka.

Biti u N/FSBiH za Čolpu predstavlja čast, kao i obavezu, budući da zajedno sa saradnicima u narednom periodu želi implementirati brojne pozitivne stvari. Tokom razgovora za Reprezentacija.ba portal govorio je i o bivšem, zatim aktuelnom predsjedniku Saveza, poslu kojim se bavi privatno…

– Zadovoljstvo mi je biti dio Izvršnog odbora N/FSBiH, ipak se radi o najvećem organu u Savezu, a naročito mi je čast jer sam već 50 godina u fudbalu. Što kao igrač, što kao sportski radnik. Sportu sam posvetio cijeli svoj život. Moji planovi u Izvršnom odboru vezani su sa strategiju razvoja fudbala, odnosno reprezentacije, koju želimo vidjeti na najvećim takmičenjima. Također, cilj je poboljšati uslove takmičenja, napraviti nove terene… Već ove godine ćemo krenuti s tim i u dogledno vrijeme bismo trebali imati 12 novih. Ako bude mogućnosti, voljeli bismo u budućnosti i napraviti centralni stadion za reprezentaciju.

Iz vremena u FK Hrid

Kakav imate odnos sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem?

– Kokretan. Kao i sa svim ostalim ljudima u Savezu. Sve teče po planu, radimo na tome da ostvarimo zacrtane ciljeve.

Dobro, a kako biste ga opisali?

– Djeluje mi kao čovjek koji je dosta agresivniji u poslu. Mislim da će napraviti dobre stvari i sve ono što je nagovijestio, a što se tiče terena, gradnje stadiona, uvođenja VAR sistema… Kažem, energičniji je, vidim u njemu neku snagu, volju. Obećao mi je i idemo u tom pravcu da iskorjenimo politiku u bh. fudbalu. I njemu je kao mladom čovjeku u interesu da reprezentacija napravi dobre rezultate i ode na veliko takmičenje.

Prethodnog predsjednika Elvedina Begića niste pretjerano simpatisali.

– Mi smo godinama sarađivali. On ima dobrih osobina, ne mogu griješiti dušu, ali ima tu i manje dobrih. Smatram da za vrijeme svog mandata mogao više učiniti. Meni se lično nisu svidjele staturane odredbe koje nisu bile na nivou jedne takve grandiozne institucije. Konkretno mislim da ubacivanje odredbe da kandidati za organe i tijela N/FSBiH ne mogu biti stariji od 75 godina. Znate i sami da to nije odjeknulo najbolje u javnosti, to i nije iznenađujuće, jer je na taj način po strani ostavljena jedna legenda kao što je Ivica Osim. Imao je, dakle, tih gafova. Jedan Joe Biden se u 77. godini kandiduje za predsjednika SAD-a i na kraju bude izabran, a kod nas… Najavio sam i težit ću ka tome da se u narednom periodu određene statutarne određene iščiste.

Nedavno je razriješen funkcije u FS Kantona Sarajevo.

– U ovoj godini Begić gotovo nikako nije dolazio na sjednice, možda je bio na jednoj i shodno odredbama statuta na kraju je razriješen. Imam osjećaj kao da je sam htio da napusti to, možda iz razloga što je to niska razina fudbalske vlasti za njega. Ko će znati…

Čolpa i Zeljković u posjeti Opštini Stari Grad Sarajevo

Jeste li optimistični kada je u pitanju budućnost reprezentacije?

– Jesam. Mora se dosta stvari posložiti u narednom periodu, ali treba imati na umu i da mi imamo jednu tranziciju igrača. Dosta je tu novih, mladih, momaka. Uz spoj mladosti i iskustva kroz dvije godine mislim da možemo očekivati velike stvari.

Je li lakše biti ugostitelj ili advokat?

– Ugostiteljstvo je najteža stvar od djelatnosti. Ja sam student nekadašnjih 80-ih godina Pravnog fakutleta u Sarajevu. Da sam tada bio ove pameti, davno bih otišao u advokaturu koja iziskuje puno rada, čitanja i samim tim je unosna. A ugostiteljstvo je, kako mi volimo reći, skup sport. Ko hoće i želi da se bavi s tim, neka mu je Bog na pomoći. Naročito je težak restoranski tip ugostiteljstva.

Sjećate li se skrivene kamere u kojoj ste učestvovali pred početak rata u BiH? Pokazali ste tada dozu ‘tersluka’ po kojoj ste poznati.

– Kako da ne. Tersluk ili ne, ali više smatram da je to odraz mog poštenja. Tu noć sam radio do šest sati, otišao sam u nabavku jedva gledajući na oči, a onda se pojavi neko i hoće preko reda. Znao sam sve te ljude koji su bili tu i nisam mogao dozvoliti takvo nešto. Mogu ljudi govoriti tersluk, ali za mene je to poštenje jer nije bilo u redu da neko ide preko reda.

Kako biste vi sebe opisali?

– Više bih volio da me drugi opišu, oni koji me znaju. Čast mu je što nikome nisam zla učinio, pomislio bilo šta loše, a na svoje ne dam. Svoj sam čovjek, ponosno kroz Sarajevo hodam svijetla obraza i uzdignuta čela, na kraju je istakao Fuad Čolpa.

(Reprezentacija.ba)