UEFA je pokrenula službeni disciplinski postupak protiv austrijskog napadača Marka Arnautovića zbog incidenta koji se dogodio u meču prvog kola grupe C Europskog prvenstva protiv Sj. Makedonije (3:1).

Arnautović je u spomenutom duelu zabio gol u 88. minuti i nakon toga opsovao nekome od protivničkih fudbalera.

“U skladu sa Članom 31 (4) Disciplinskih propisa UEFA, imenovan je etički i disciplinski inspektor, koji će voditi istragu o incidentu u kome je učestvovao Marko Arnautović tokom susreta Europskog prvenstva između Austrije i Severne Makedonije”, navodi se na zvaničnoj stranici UEFA-e te se dodaje da će dodatne informacije biti naknadno objavljene.

Inostrani mediji pišu da Arnautoviću prijeti izbacivanje sa Eura te moguća suspenzija od 10 utakmica i to ukoliko se potvrdi da je riječ o uvredi na rasnoj ili etničkoj osnovi.

Inače, Arnautović se nakon sramotnog gesta izvinio putem svog zvaničnog Instagram profila.

“U afektu izgovorio neke riječi zbog kojih želim da uputim izvinjenje, naročito prijateljima iz Sjeverne Makedonije i Albanije. Želim reći jednu stvar jasno: Ja nisam rasista! Imam prijatelje u skoro svakoj zemlji i zalažem se za raznolikost. Svi koji me poznaju toga su svjesni. Izvinite”, poručio je napadač Austrije.

Tabele, raspored i statistiku EURO 2020 pogledajte u EURO match centru Reprezentacija.ba portala.

(Reprezentacija.ba)