Reprezentacija Sjeverne Makedonije će večeras u Bukureštu u okviru prvog kola grupe C Europskog prvenstva odigrati historijsku utakmicu protiv Austrije.

Selekcije Sj. Makedonije se prvi put u svojoj historiji plasirala na neko veliko takmičenje, a na EURO su stigli kroz Ligu Nacija.

U kvalifikacijama za EURO 2020 su osvojili treće mjesto u grupi iza Poljske i upravo Austrije, da bi u doigravanju UEFA D Lige Nacija u polufinalu savladali Kosovo sa 2:1, a u finalu na gostujućem terenu u Tbilisiju bili bolji rezultatom 1:0 te izborili historijski plasman na prvenstvo.

Dva su ključna razloga za veliki uspjeh Makedonaca.

Prvi je ogromno povjerenje tamošnjeg saveza u selektora Igora Angelovskog, a drugi spoj iskustva i mladosti u timu.

Igor Angelovski je selektor Sj. Makedonije još od oktobra 2015. godine i strpljenje Fudbalskog saveza Sj. Makedonije se definitivno isplatilo.

Angelovski ima veliki autoritet, pa je tako u martu ove godine nakon pobjede protiv Lihtentašjna u kvalifikacijama za SP 2022 od 5:0 odstranio iz tima tadašnjeg kapitena Iliju Nestorovskog zbog burne proslave gola i psovki prema određenim osobama.

“Prije svega drago mi je što se izvinio i dao objašnjenje, ali takvo ponašanje jednog reprezentativca ne može proći neopaženo tako da je oslobođen obaveza za naredni meč protiv Njemačke”, jasan je bio krajem marta ove godine selektor Sj. Makedonije.

Interesantno da su Makedonci nekoliko dana nakon tog susreta kao gosti senzacionalno savladali Njemačku sa 2:1 i najavili velike stvari.

Sj. Makedonija je možda pokazala većini Saveza i reprezentacija u regiji, prije svega našoj, kako se strpljenje, trud, rad, ali i autoritet selektora uvijek isplate.

Što se tiče igračkog kadra, prva zvijeda tima je svakako iskusni kapiten Goran Pandev (37) koji je pravi vođa Makedonaca. Odigrao je čak 116 mečeva za nacionalni tim, zabio 36 golova i kako sam kaže plasman na EURO je kruna njegove karijere.

Pandev godinama igra u Italiiji, a 2010. godine je osvojio Ligu Šampiona sa Interom.

Naravno, tu su Ezgjan Alioski iz Leedsa, zatim Arijan Ademi, prvotimac i kapiten zagrebačkog Dinama, te Enis Bardhi iz Levantea.

Nadolazeća zvijezda je sjajni Elif Elmas, momak koji ima samo 21 godinu i već je standardni igrač Napolija.

Zanimljivo da se u rosteru Sj. Makedonaca nalazi i jedan igrač iz Premijer lige BiH i to prvotimac Sarajeva Krste Velkoski.

Tabele, raspored i statistiku EURO 2020 pogledajte u EURO match centru Reprezentacija.ba portala.

(Reprezentacija.ba)