Od naredne sezone igrat će se novo UEFA takmičenje, treće po razredu, Konferencijska liga, a predsjednik krovne kuće europskog fudbala, Aleksander Čeferin (53) predstavio je trofej ovog takmičenja.

Kvalifikacije za Konferencijsku ligu počinje 8. jula, a od prvog pretkola igrat će i tri naša kluba, odnosno drugi, treći i četvrti klub Premijer lige BiH.

Konf. liga će biti dosta povezana sa Europa ligom, igrat će se četvrtom, imat će istu himnu i iste sponzore. Kvalifikacije će igrati ukupno 184 kluba, a kao i kod Europa lige igrat će se četiri pretkola, a potom grupna faza.

Čeferin je danas predstavio trofej Konferencijske lige koji je visok 57,5 centimetara i težak 11 kilograma. Uvijeni oblik šipki simbolizira put fudbalske lopte prema golu.

“Želimo potaknuti veću inkluzivnost naših takmičenja, dati navijačima i klubovima šansu za sudjelovanjem u borbi za europske trofeje. Zato smo kreirali UEFA-inu Konferencijsku ligu. Imamo 55 saveza koji čine UEFA-u i važno je dati klubovima iz što više federacija šansu za prolongiranje njihovih europskih kampanja”, kazao je Čeferin.

(Reprezentacija.ba)