U petak je u Cirihu održan 71. kongres FIFA-e, a glavna vijest je da je usvojen prijedlog Fudbalskog saveza Saudijske Arabije da se razmotri mogućnost održavanja svjetskih prvenstava u obje konkurencije svake dvije godine.

Čak 166 članica od 188 je glasalo za ovaj prijedlog, a predsjednik FS Saudijske Arabije Jaser el Misehal smatra da je ovo presudan momenat za budućnost fudbala.

„Ovo je presudan momenat za budućnost fudbala. Problemi sa kojima se ova igra suočava su brojni već duži niz godina, a korona virus samo ih je pogoršao. Vrijeme je da razmotrimo najbolje mogućnosti za budućnost našeg sporta. Moramo vidjeti da li je trenutni četvorogodišnji ciklus optimalan za fudbal, kako iz takmičarske tako i iz finansijske perspektive”, rekao je el Misehal i dodao:

“Naravno, moramo uzetiu obzir i raspravu u vezi sa međunarodnim kalendarom takmičenja, ali i to kako bi potencijalne pronjene kalendara uticale na svih 211 članica FIFA. Zato predlažem kongresu da naloži izradu studije izvodljivosti o tome kakav bi uticaj imalo odigravanje svjetskih prvenstava na svake dvije godine i kako bi kalendar mogao da bude promijenjen.”

Predsjednik FIFA-e Giani Infantino istakao da su najvažniji rezultati te studije.

“Nije bitno što sad mislim o tome, nego su važni rezultati takve studije. Moramo biti otvoreni. Znamo koja je vrijednost Mundijala i njegovog utjecaja. Sve ćemo analizirati, a sport ćemo staviti kao prioritet, a ne komercijalne elemente”, riječi su Infantina.

FIFA je već ranije odobrila povećanje učesnika vjetskog prvenstva za fudbalere na 48 reprezentacija umjesto dosadašnje 32, a to će biti na Mundijalu 2026. godine.

(Reprezentacija.ba)