Selektor Ivajlo Petev zbog zaraze korona virusom već četiri dana nalazi se u svojoj sobi, zbog čega je morao propustiti utakmicu protiv Kostarike i naredne treninge reprezentacije.

S obzirom da je prije utakmice protiv Finske praktično imao samo jedan trening na kojem je ne raspolaganju imao sve glavne igrače, Petevu je ovakva situacija dodatno otežala pripremu utakmice protiv Francuske.

Bez obzira na sve poteškoće, Petev će u saradnji sa svojim pomoćnicima, pokušati protiv superjakih Francuza izvesti sastav i formaciju sa kojom će se BiH pokušati što jače suprostaviti protivnicima.

“Ne možemo u kratkom roku promijeniti formaciju, ali ćemo se prialgođavati protivnicima” najavio je Petev na početku svog manadata, pa je za očekivati kako će biti promjena u prvih 11 u odnosu na Finsku.

Protiv Francuske BiH jedino ima šanse iz kontranapada, pa je moguće kako će selektor ovaj put umjesto Krunića na krilu od prve minute postaviti nekog od klasičnih krilnih igrača. To bi vjerovatno značilo povratak Krunića u sredinu terena, što bi donijelo još neke izmjene. Gledajući na prve dvije utakmice, čini se kako od rezervista najviše šanse da se nađe u prvih 11 ima Haris Duljević.

Dobar primjer selektoru Petevu sigurno je reprezentacija Ukrajine koja je prošle sedmice remizirala u Parizu sa Francuskom 1:1, bez da su ijednom šutirali na gol protivnika. Ukrajinci su igrali sa formacijom koja bi se pojednostavljeno mogla predstaviti kao 3:6:1, te su u konačnici uspjeli razbiti većinu francuskih napada.

Za veće šanse da se napravi bolji rezultat protiv Francuske trebaće i puno veća odgovornost veznih igrača u odbrani koja je izostala u Finskoj, posebno u prvom dijelu, kada Pjanić nije preuzimao dovoljno na sebe odbrambene zadatke, a krilni igrači nisu dovoljno pomagali odbrani zatvaranjem prostora. Da li su slušali selektora ili radili samovoljno ne znamo, ali protiv Francuske to mora biti bolje kako bi naša zadnja linija izgledala stabilnije, jer je Francuska ekipa koja kažnjava svaku grešku na terenu.

Francuzi na Grbavici najavljuju ovaj sastav: Lloris, Pavard, Varane, Kimpembe, Hernandez, Rabiot, Ndombele, Pogba, Griezmann, Mbappe i Giroud.

Francuska je prema kladionicama favorit. Kladionica Meridianbet dan uoči utakmice na pobjedu Francuza na Grbavici daje kvotu 1.40. Ostale kvote sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

BiH – Francuska, srijeda 31. mart, 20,45, Stadion Grbavica.

(Reprezentacija.ba)