Gonzalo Higuain, Blaise Matuidi, Gabriel Heinze, Thierry Henry… Sve su to imena koja danas zarađuju u ‘egzotičnoj’ MLS ligi koja definitivno nije za potcjenjivanje bez obzira što je i dalje daleko od najboljih na svijetu.

Jeste li znali da uz Harisa Medunjanina još jedan Bosanac s uspjehom igra u MLS-u? I da mu je trener upravo veliki Thierry Henry? Radi se o Amaru Sejdiću kojeg su u Sjedinjene Američke Države dovele posljedice ratnog vihora, a relevantna fudbalska lica koja prate tamošnji šampionat za njegove igre u Montrealu imaju samo riječi hvale.

Dovoljno, uostalom, govore i riječi Henryja.

“Jako je važan za naš tim, veoma smo sretni što ga imamo. Kada treniraš vrijedno, dobro igraš, igrat ćeš i dalje”, rekao je Henry krajem prošle godine kada su ga pitali za 24-godišnjeg Sejdića.

Igre koje pruža bile su i povod za razgovor sa Sejdićem. Do sada nije imao priliku da govore za bh. medije, pa smo krenuli od manje poznatih stvari.

“Rodio sam se u Berlinu. Ratna dešavanja u BiH primorala su roditelje da traže spas, a na kraju su ga našli u Njemačkoj u kojoj sam se rodio. Poslije toga je uslijedila selidba ‘preko bare’ koja za oca i majku nije bila nimalo laka, jer osim što nisu znali jezik, nisu imali ni puno novca. Morali su se snalaziti na sve načine da naprave nešto”, prisjeća se Amar Sejdić na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Foto: Montreal

Otac mu je iz sela Jakeš blizu Modriče, dok je majka iz Dervente. Danas upravo BiH smatra svojom zemljom.

“Iako sam izbjeglica, nisam nikada primijetio da me vršnjaci ovdje gledaju drugačije. Prihvaćen sam dobro i nemam šta kome zamjeriti. Amerika mi je pružila lijep život. Ipak, bez obzira na to sve, ne zaboravljam odakle sam. U mojoj kući se priča bosanski jezik i zato ga dobro govorim. Sreća je što ovdje imamo i dosta porodice, držimo se zajedno.”

Sretan je, kaže, kako se razvija njegova karijera.

“U početku nije išlo baš najbolje, samo sam od prve minute igrao utakmicu protiv LA Galaxyja, ali nisam gubio nadu. Trebalo je vremena da se konci pohvataju, da vidim kako se igra na ovom nivou. Kasnije sam osjetio da mi trener više vjeruje. To mi je dalo motiv da više radim na sebi i na kraju je došla prilika koju sam, nadam se, iskoristio. Ugovor mi traje još godinu dana i vidjet ćemo šta će biti dalje.”

Priznaje nam da nije mogao sanjati da će danas živjeti ovakav život.

“Fudbal je sport koji pratim od malih nogu i zamislite onda kada doživite da prvu utakmicu igrate protiv Zlatana Ibrahimovića, a onda da vam je kasnije trener jedan Thierry Henry… Nema dalje. Dobro mi je to došlo da vidim kakav mentalitet imaju, kako razmišljaju ti veliki ljudi. Na meni je da upijam sve to i da probam nabraviti barem djelić onoga što su oni.”

Foto: Privatni album

Sa Ibrahimovićem je razmijenio i par riječi tokom duela protiv LA Galaxyja, a ispričao nam je i kakav je Henry kao trener.

“Sjećam se da sam mu na terenu nešto dobacio na ‘našem’ i da je odgovorio. Na toj utakmici on je promašio nekoliko stopostotnih prilika, a znate kakav je, čim je sudija svirao kraj otišao je odmah u svlačionicu. Volio bih da smo razmijenili dres tada, ali, eto… A Henryja zamišljam kao profesora, a sebe kao učenika. Vidi se da ima znanje i da je prošao dosta toga. On gleda fudbal iz drugačije perspektive. Inače je opušten tip, s tim da kad se radi, onda se radi.”

Inače, Henryjeva supruga je Sarajka Andrea Rajčić s kojom je imao priliku dolaziti u našu zemlji.

“Rekao mi je to kada sam jednom bio kod njega u kancelariji. Zna on i nekoliko naših riječi, tipa ‘kako si, dobro…’ I znate šta još, obožava ćevape. Probao ih je i oduševljen je.”

Ne krije Sejdić da mu je san jednog dana zaigrati za reprezentaciju BiH.

“Kao dijete sam maštao o tome da nosim bh. dres i učinim roditelje ponosnim. Imam 24 godine, prilično sam mlad i smatram da imam još dovoljno vremena da napravim ime u fudbalu. Želja mi je također da se jednom okušam i u Evropi. Mislim da bi mi njemački stil fudbala najviše odgovarao.”

Sejdić nam je na kraju kazao kako u Americi ima još dosta talentovanih Bosanaca i da ne bi bilo loše ukoliko bi se za njih organizovao kamp.

“Danas sam ja u MLS-u, sutra možda neko drugi. Ovdje u akademijama ima dosta naše talentovane djece, bilo bi dobro ako bi se napravio neki kamp za njih i da danas-sutra oni najbolji igraju za BiH. Amerikanci mnogo pažnje posvećuju tome. Imaju veliku bazu igrača”, riječi su Sejdića.

(Reprezentacija.ba)