Fudbalski savez BiH najvjerovatnije će u četvrtak odabrati novog selektora reprezentacije BiH.

Za 21. januar zakazan je nastavak prekinute sjedice i na njoj važe ista pravila kao u prvom dijelu prekinue sjednice, odnosno potrebno je da više od 2/3 prisutnih članova Izvršnog odbora glasa za predloženog kandidata.

U praksi to znači da je novom selektoru potrebno možda i samo devet glasova za izbor (ako bi na sjednici prisustvovalo 12 članova, što je minimum za kvorum). Uz to da dobije minimalno po jedan glas iz Republike Srpske, te po jedan glas iz “kantonalnih” i “županijskih” saveza kako Statut FS BiH skandalozno naziva lokalne saveze iz regija sa većinski bošnjačkim ili hrvatskim narodom.

Prvi kandidat za novog selektora je Ivajlo Petev. Kao njegovi za sada poznati pomoćnici pominju se Adi Adilović kao trener golmana i Eldin Jelešković kao kondicioni trener.

Pobornici njegovog izbora potenciraju ono što je napravio u bugarskom Ludogoretsu, čime je dobio i priliku da vodi reprezentaciju Bugarske. Kao argument “za” navode i činjenicu da je između velike konkurencije izabran za trenera Dinamo Zagreba u kojem je u cijeloj sezoni doživio samo dva poraza sa vjerovatno najmlađim timom Dinama ikada predvođenim Arminom Hodžićem i Amerom Gojakom.

Smatraju kako se dobra atmosfera u i oko reprezentacije može napraviti samo dobrim rezultatima.

Novi selektor debitovaće 24. marta protiv Finske u gostima u prvom kolu kvalifikacija za SP 2022.

(Reprezentacija.ba)