Najbolji košarkaš BiH svih vremena Mirza Delibašić rođen je na današnji dan 1954. godine u Tuzli, a zvanična stranica regionalne ABA lige posvetila je tekst legendi naše košarke.

“Danas je dan kada se sjećamo rođendana jednog od najvećih sportista u čitavoj regiji – legendarnog Mirze Delibašića. Prošlo je skoro 20 godina otkako košarci nedostaje jedna od najsjanijih zvijezda koje su ikada sjale na nebu naših prostora.

Bivša Jugoslavija je bila jedna od vodećih svjetskih sila u košarci, regija je uvijek bila puna velikih zvijezda ovog sporta, ali je samo nekoliko njih imalo tu čast da budu prvi sa titulom prvaka Europe.

Legendarni sastav KK Bosna, koji su predvodili Mirza Delibašić i trener Bogdan Tanjević, su 1979. godine postali prvaci Europe u košarci. To je bila kruna karijere Mirze Delibašića koji je za Bosnu odigrao preko 700 utakmica i zabio više od 14.000 poena.

Mirza je rođen u Tuzli, karijeru je započeo u Slobodu, ali je brzo promijenio sredinu i preselio se u Sarajevo. Upravo se Sarajevo pokazalo kao njegov košarkaši dom. Nije razmišljao o odlasku iz velike Bosne, sve do posljednjih godina karijere kada se preselio u inostranstvo i karijeru završio u Real Madridu”, navodi se na zvaničnoj stranici ABA lige i dodaje:

“Zbog svoje odanosti, ne samo prema voljenom klubu, već i igri, danas je poznato kao posljednji košarkaški romantik. Kakvo je značenje za njega imao koncept profesionalizma najbolje pokazuje situadija kad je svoj zadnji ugovor u karijeri trebao potpisati sa Realom. Nuđen mu je trogodišnji ugovor, ali je Mirza kazao da mu ne trebaju papiri, već da mu riječ predsjednika dovoljno znači.

Nije ni čudo što je dobio ogromne počasti za svoj doprinos – primljen je u FIBA Kuću slavnih 2007. godine, izabran je za najboljeg sportistu BiH svih vremena, a 1991. godine je izabran među 50 najboljih FIBA igrača.

Košarkaška dvorana u Sarajevu danas nosi njegovo ime i svake godine se igra memorijalni turnir u njegovu čast.”

Legendarni “Kinđe” preminuo je 8. decembra 2001. godine u Sarajevu.

(Reprezentacija.ba)