Sapunica zvana “izbor novog selektora” i dalje se nastavlja. Iako se činilo da će danas konačno biti poznato ko će naslijediti Dušana Bajevića na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici Izvršnog odbora, ipak, nije donesena odluka.

Ni Sergej Barbarez ni Bugarin Ivaylo Petev nisu dobili dovoljan dvotrećinski broj glasova članova Izvršnog odbora, pa je sjednica prekinuta i bit će zakazana nova na kojoj bi se konačno trebalo riješiti ovo pitanje.

Iz svog doma u Gracu cijelu sagu pomno prati Samir Muratović koji je svojevremeno nastupio na 24 utakmice za reprezentaciju BiH. Ne krije da je razočaran načinom na koji se stvari odvijaju.

“Teško je naći prave riječi gledajući ovo sve. Ako se već znalo da Bajević ide, onda su trebali ranije znati ko bi mogao biti alternativa, a ne ovako ‘na vrat, na nos’ tražiti. Mora postojati neka strategija. Ali, mi smo poznati po cirkusima, po tome da teško odlučujemo, dogovaramo se… Reprezentaciji je potreban čovjek koji uživa dobar rejting, koji sa svojim pomoćnicima može napraviti istu klimu kakvu je svojevremeno napravio i Ćiro Blažević. Privući nekoga takvog u bh. ligu je teško, ali kada je reprezentacija u pitanju, vjerujem da se može”, kaže Samir Muratović na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Komisija za izbor selektora koju čine Zvjezdan Misimović i Emir Spahić nije baš složna.

“Vjerovalo se da će oni, budući da su igrali zajedno i da su dobri prijatelji, naći neko dobro rješenje. E, sad, normalno je i to što se nisu uspjeli dogovoriti. Ne bi ni valjalo da svi mislimo isto. Od strane Fudbalskog saveza je bila dobra ideja što su njih uključili u cijelu ovu priču, ali kada sve sagledamo, možda bi bilo dobro da je tu bio još neko. Ako su dvojica za jednog, to je to.”

Foto: Privatni album

Rekao je i svoje mišljenje o aktuelnim kandidatima za selektora.

“Barbarez je neko ko bi sigurno okupio naciju. Veliko je ime, navijači ga cijene i mogao bi biti dobra opcija ukoliko bi u stručnom štabu bili ljudi koji znaju puno o fudbalu. Peteva pamtim iz vremena dok je bio u Dinamu. Iza sebe ima više trenerskog iskustva, radio je u nekoliko zemalja i svakako da i on po svemu tome može da bude selektor. Obje solucije su dobre, zavisi samo kako ko gleda na to.”

A treće rješenje?

“Ne treba to tražiti, niti treba sad žuriti. Ako već imamo dva prijedloga, zašto onda da se traži alternativa i da bude: ‘Ako neće tvoj, neće ni moj’. Bitno je da selektor bude neko ko vrijedi. Ova dva kandidata vrijede i treba se naći neki kompromis. Domaće rješenje? Nema puno ljudih koji mogu odgovoriti ovom zadatku, možda dvojica-trojica, ali male su šanse da dođe do toga.”

Muratović je nekoliko godina igrao za državni tim. Nada se da će jednog dana i on dobiti priliku.

“Posjedujem UEFA-inu Pro licencu, zainteresovan sam svakako da jednog dana budem na nekoj funkciji. Bilo bi glupo i ludo od mene da očekujem da mi povjere neku od reprezentacija, ali kao pomoćnik sigurno da mogu pomoći. Ako me jednog dana budu trebali, bit će mi zadovoljstvo. Nije nužno ni obaveza”, poručuje Muratović na samom kraju razgovora.

(Reprezentacija.ba)