Zvjezdan Misimović našao se na meti predsjednika FS BiH Elvedina Begića koji ga je nazvao lažovom, jer je izjavio kako se nije pitao o izboru selektora. Šutio je danima, ali sada je imao potrebu da reaguje.

“Gospodin Begić se krije iza mene, a zamolio bih ga da to ne radi. Kada je izabran Robert Prosinečki bio sam u komisiji za izbor selektora, a i tada smo mi profesionalno obavili posao i predložili kandidate Izvršnom odboru. Naš prijedlog je bio Meho Kodro, ali je srušen od čelnika FS BiH. Begić je predsjednik saveza, prvi čovjek bh. fudbala, on je birao selektore, pa bih zamolio opet da mene ne spominje u tom kontekstu.” govori Misimović za Reprezentacija.ba.

Miske kaže da se oko izbora selektora “diže frka” kako se ne bi govorilo o sramnoj izmjeni Statuta FS BiH po kojoj je zabranjen aktivan rad Ivici Osimu.

“Begić je obrisao pod Ivicom Osimom koji je veličina ne samo u BiH, nego u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Izmislili su neke granice starosti, a u najvišem FIFA odboru sjedi čovjek koji je isto godište kao Osim. Pokušao se staviti u isti nivo sa jednim Osimom, što nije nikako moguće. Na kraju zapitajte se zašto je u lošem odnosu sa svim legendama našeg fudbala Papetom, Mešom, Hadžibegićem, Lugom, a sada i sa mnom? Niko od nas ne valja, a on jedini valja. Imao je osam godina da približi savezu nekadašnje legende reprezentacije, mogao je puno ranije pružiti ruku Sergeju Barbarezu.”

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Ni vi niste podržali Sergeja Barbareza za selektora?

“Razgovarao sam sa nekoliko trenera. Mislim da bi nam baš zbog pokušaja nametanja podjela u ovom trenutku odgovarao stranac kome je potpuno nebitno ko je Bošnjak, Srbin ili Hrvat i to sam napisao u izvještaju – Ivajlo Petev ili Marco Simeone. Barbareza ja volim kao rijetko ko od ovih što me kritikuju, ali treba biti realan da se nažalost još nije ostvario kao trener. Ni Sergeju u ovom trenutku ne treba ovaj posao.”

Emir Spahić je bio za Barbareza, da li ste se posvađali?

“Nismo, čujemo se stalno, čestitali smo jedan drugom novu godinu. Tokom cijelog procesa bili smo u stalnom kontaktu”

“Za kraj bi molio da se naglasi da sam operisan od svih nacionalnih podjela koje se spominju u izboru selektora, i inače u bh. svakodnevnici. Također, želim da naglasim da nemam nikakav finansijski interes jer od Saveza nikada nisam uzeo marke. Nemam ugovor, ne živim od toga” poručio je Zvjezdan Misimović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)