Iako se u Fudbalskom savezu BiH upiru dokazati kako su, tobože, FIFA i UEFA tražile izmjene statuta među kojima je i isključivanje aktivnog odlučivanja za Ivicu Osima, čini se da to baš i nije istina.

Podsjetimo, Osimu je prema novom statutu FS BiH kao kriterij svojevrsne eliminiacije njegova životna dob, odnosno činjenica da je stariji od 79 godina.

Da FIFA vjerovatno nije tražila taj član, navodi činjenica da u najvišem odboru FIFA-e sjedi upravo vršnjak Ivice Osima.

Naime Francuz Noel Le Graet je kao i legendarni Švabo rođen 1941. godine, a u FIFA-inom odboru ima puno pravo rada i odlučivanja.

Nažalost, izuzev eliminacije aktivnog odlučivanja i djelovanja Ivice Osima, novi statut vratio je i “postratni” sistem odlučivanja po kojem se u praksi odluke prepuštaju narodima u FS BiH, a ne većini u Izvršnom odboru.

Ostaje se samo zapitati da li su motivi za ovakve odluke privatni – odnosno trgovina utjecajem za zadržavanje moći, ili da li su oni politički jer se matrica djelovanja stavljanja narodnih torova iznad ideje građanske Bosne i Hercegovine direktno poklapa onoj na koji način nacionalne stranke, čiji članovi vode FS BiH, djeluju i u svakodnevnom političkom ustroju cijele države – ustroju koji nas usporava u bilo kakvom iole normalnom napretku.

Dok se to svi pitamo, jedan odgovor sigurno znamo – svi negativci završe na smetljištu historije. Prije ili poslije.

Ivice oprosti im, ne znaju šta rade.

(Reprezentacija.ba)