Selektor U21 Švedske Claes Eriksson kazao je za tamošnje medije kako nije najsretniji FIFA pravilom da igrači mogu promijeniti sportsko državljanstvo i igrati za druge selekcije.

Naravno, u fokusu su bili Anel Ahmedhodžić (21) i Dennis Hadžikadunić (22), koji su prošli sve omladinske selekcije Švedske, ali sad igraju za naš A tim.

“Možda bi trebalo promijeniti pravila oko izbora za reprezntaciju te da se morate držati onog što odlučite sa 18 godina. Ukoliko neko želi da mijenja reprezentaciju, onda bi ta selekcija morala platiti naknadu za njegovu edukaciju,”, rekao je Eriksson.

Eriksson je bio selektor U19 Švedske na EP u Gruziji 2017. godine i tada je pozvao u svoju ekipu Ahmedhodžića i Hadžikadunića.

“Ahmedhodžić se razvija sjajno. Vidjeo se prije tri godine da će biti odličan fudbaler, a na Europskom prvenstvu u Gruziji smo shvatili da će biti klasa. Danas je teško predvidjeti razvoj igrača, međutim na njemu se vidjelo da ima sve što je potrebno da bude vrhunski fudbaler”, istakao je aktuelni selektor U21 Švedske i dodao:

“Povrijedilo me što je Anel izabrao BiH. Želio sam vidjeti njega i Dennisa u selekciji Švedske. Naravno, mi smo htjeli da oni igraju za Švedsku, ali su izabrali drugačije i moramo se prilagoditi pravilima.”

Ahmedhodžić je debitovao za Zmajeve protiv Sjeverne Irske i odigrao veoma dobrih 120 minuta na poziciji stopera, dok će Hadžikadunić najvjerovatnije večeras debitovati za našu selekciju u duelu sa Holandijom.

(Reprezentacija.ba)