Iako bi ostanak Dušana Bajevića na klupi BiH izgledao kao najlogičnije i najpragmatičnije rješenje, nakon njegove najave da odlazi iz reprezentacije BiH, pojavila su se mnoga imena u medijima koja se spominju kao “novi šef” Zmajeva.

Kriterij ranijih uspjeha, te veliko iskustvo, morali bi biti glavni uslovi FS BiH pri izboru novog selektora. Da ne možemo biti optimisti kada su razmišljanja Izvršnog odobra FS BiH u pitanju najbolje dokazuje činjenica kako su čelnici FS BiH do sada samo jednom izabrali selektora koji je uspio odvesti BiH na veliko takmičenje, ali i da su tek nekoliko dana pred Ligu Nacija izabrali trenera golmana reprezentacije BiH. Trenera golmana koji bi u nekoj drugoj reprezentaciji mjesecima prije utakmice sa Sjevernom Irskom pripremao analizu kako oni pucaju penale i na to pripremio naše golmane.

Najviše je odzvonilo medijsko kandidovanje Mladena Krstajića, no njegovo spominjanje u kontekstu selektora BiH izazvalo je vrlo negativne i burne kritike navijača i javnosti, pa će FS BiH ukoliko ne žele tenzije sa navijačima sigurno morati tražiti boljeg i dokazanijeg kandidata. A boljih kandidata, koji su uz to slobodni, definitivno ima.

Safet Sušić (65) je sigurno prvi kandidat. Legendarni Pape jedini je trener koji je sa Bosnom i Hercegovinom napravio veliki rezultat – odnosno odveo je na veliko takmičenje. Reprezentacija BiH igrala je u tom periodu najljepši fudbal, iako Pape i nije imao toliko dobru ekipu kako se to danas smatra. Sjetimo se često nalazio potpuno neočekivana rješenja poput sa Zahirovićem koji čuva Ronalda na desnom beku, Salihovićem na lijevom beku, Ibiševićem na desnom krilu, “vađenjem iz mrtvih” Bešića koji je bio prva zvijezda BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Sudeći prema pulsu navijača, Pape bi bio dočekan cvijećem.

Cesare Prandelli (63) istaknuti je talijanski trener i bivši selektor koji je Italiju doveo do finala EURO 2012. Saradnjom “Reprezentacija.ba” grupe i “TMP Soccer” agencije iz Italije, Prandelli je prošle godine izrazio interes da preuzme Bosnu i Hercegovinu, ali iz FS BiH je nezvanično došao odgovor da nemaju interes za daljim kontaktom. Talijanski stručnjak je posljednje vodio Genou i već dvije godine je slobodan trener. Ranije je vodio Atalantu, Romu, Parmu, Galatasaray, Valenciu… Pitanje je imamo li novaca za ovakvog trenera.

Slavoljub Muslin (67) je kao selektor napravio veliki podvig i od posrnule reprezentacije Srbije je u samo dvije godine napravio ekipu koju je odveo na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Nažalost, FS Srbije ga je smijenio prije Mundijala jer nije dozvolio da mu čelnici saveza sastavljaju spisak za Svjetsko prvenstvo i na njegovo mjesto doveo Mladena Krstajića. Osim uspjeha sa Srbijom bio je dva puta šampion i osvajač kupa Srbije sa Crvenom Zvezdom, šampion i osvajač kupa Bugarske sa Levskim, šampion Maroka sa Casablancom… U većini klubova se nije dugo zadržavao, a nešto veći trag ostavio je Krasnodaru koji je vodio tri godine. od 2011. do 2013. godine. Do prošle godine radio je u Saudijskoj Arabiji, danas je slobodan trener.

Slaviša Stojanović (50) bio je vrlo blizu da preuzme FK Željezničar 2018. godine, no pregovori na relaciji Sarajevo – Moskva su propali u posljednjim satima i Željo je doveo Slobodana Krčmarevića. Stojanović je bio šampion sa Crvenom Zvezdom, te dva puta šampion Slovenije sa Domžalama gdje je postao najmlađi trener koji je u historiji Slovenije napravio ovaj rezultat. Kada je riječ o iskustvu u reprezentacijama, Stojanović je posljednji angažman imao upravo na klupi Latvije, a ranije je vodio Sloveniju i bio pomoćnik Srećku Katanecu u reprezentaciji UAE. Glasi za izuzetno karizmatičnog trenera.

Vinko Marinović (49) se svakako mora spomenuti kao legitiman i kvalitetan kandidat. Nekadašnji uspješni selektor U21 BiH, te trener koji ima osvojene titule prvaka BiH sa Sarajevom i Zrinjskim, već je uveliko dokazan trener koji ima sve potrebne kapacitete da vodi reprezentaciju BiH. U njegovu korist ide i činjenica da odlično poznaje naše igrače, ali i da je jedan od rijetkih naših trenera koji idealno na terenu realizira periodizaciju različitog tempa igre ekipe koju vodi, te time nerijetko slomi protivnike. Posljednji rezultati sa FK Sarajevo u kojem je angažovan, a koji je doveo na korak do grupne faze Europa Lige još su jedna potvrda njegove kvalitete.

(Reprezentacija.ba)