Reprezentacija.ba sa ponosom u saradnji sa prof. dr Mirzom Bišćevićem donosi specijal stručnih medicinskih savjeta za profesionalne fudbalere, ali i za sve druge koji imaju problema sa bolovima u leđima, išijasom, diskushernijom, nemogućnosti normalnog života, rada, sporta

Prof. dr Mirza Bišćević je ortopedski i spinalni hirurg sa preko 20 godina iskustva, Predsjednik je Udruženja ortopeda i traumatologa Bosne i Hercegovine, član Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine.

“Operacije kičme”, je današnja tema o kojoj govori prof. dr. Biščević.

“Najčešći razlog za operaciju kičme jeste jaka bol u leđima ili nozi koja se ne može riješiti na neki jednostavniji način. Uzrok te boli može biti nestabilnost kičmenog stuba, pritisak ili upala nervnog korijena ili jednostavno bolnost diskova i malih zglobova kičme.

Detaljnim kliničkim pregledom i radiološkim pretragama određuje se uzrok boli i shodno bira najprikladnija intervencija.Iglene intervencije su daleko najčešće spinalne procedure gdje se jednom kratkotrajnom intervencijom uspijeva otkloniti bol. To su najčešće selektivne blokade nervnih korijenova – SNRB kod išijasa, laserska ili radiofrekventna ablacija kod diskushernije, vertebroplastika od osteoporotskih prijeloma i slično.

Kada na ovaj način se ne može riješiti problem, pristupa se otvorenim, klasičnim operacijama gdje se širi kičmeni kanal i otklanja pritisak na živac, kao npr. kod diskushernija ili stenoza. Mnogokad ni ovakve intervencije nisu dovoljne i tada je potrebna fiksacija kičme sa metalnim implantatima, kao npr. kod listeza, prijeloma, deformacija i drugih vrsta nestabilnosti kičme.

Da bi vaš ljekar mogao odabrati najbolju metodu za vas, neophodno je da posjeduje iskustvo u svim opisanim intervencijama i bez pristrasnosti odabere onu koja je najpogodnija za vas”, kaže prof. dr. Biščević.

(Reprezentacija.ba)