Dennis Hadžikadunić (22), stoper ruskog Rostova, će u budućnosti igrati za Bosnu i Hercegovinu, a selektor Dušan Bajević će moći računati na njega čim se riješi procedura promjene sportskog državljanstva.

Hadžikadunić je švedskim medijima rekao da je izabrao Bosnu i Hercegovinu jer smatra da u našem nacionalnom timu može napraviti mnogo toga.

“Bilo je teško odlučiti se, ali sam izabrao Bosnu i Hercegovinu. Mislim da je to najbolje za moju karijeru i da ću mnogo više napraviti u dresu BiH. Ne želim čekati da debitujem u reprezentaciji sa 30 godina. Imam mnogo veće ambicije. Bosna i Hercegovina me pratila već duže vrijeme i bili su zainteresovani za mene, dok to to nisam čuo od Švedske”, kazao je Dennis za švedske medije i dodao:

“Svake godine kada sam bio mali išao sam u Bosnu i Hercegovinu na odmor. Ljudi u BiH su uvijek bili pristupačni. Oba moja roditelja su rođena u BiH, tamo su i odrasli i igranje za Bosnu i Hercegovinu je za moju porodicu i mene velika čast. Uvijek ću pružati sve od sebe u dresu Bosne i Hercegovine.”

Odlični stoper ruskog Rostova je gledao utakmice Zmajeva protiv Italije i Poljske u Ligi Nacija. Ističe da je impresioniran kako su naši reprezentativci izgledali pod vodstvom selektora Dušana Bajevića.

“Imamo veoma dobar tim sa nekoliko igrača svjetske klase. Igrali su dobro protiv Italije i Poljske u Ligi Nacija. Bosna i Hercegovina ima novog, dobrog selektora i impresioniran sam našim nastupom.”

Hadžikadunić je za omladinske selekcije Švedske 37 susreta te zabio jedan gol.

Dennis je 2013. godine bio na kampu “Otvorena vrata” u Skandinaviji, ali interesnatno da tada nije zadovoljio kriterije organizatora i selektora omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine.

Ipak kasnije je napravio višemilionski transfer kada je 2018. godine iz Malmoa prešao u ruski Rostov za dva miliona KM.

Prošle sezone je bio standardan u dresu Rostova i izborio nastup u Europa Ligi, dok je u tekućoj sezoni odigrao svih šest utakmica u ruskoj ligi.

(Reprezentacija.ba)