Selekcije Italije i Bosne i Hercegovine će u petak u Firenci od 20,45 sati igrati utakmicu prvog kola grupe 1 UEFA A Lige nacija.

Ovo će biti četvrti međusobni duel Italije i Bosne i Hercegovine. Naša reprezentacija je jednom slavila, dok su Talijani bili uspješniji dva puta.

BiH je 1996. godine u prijateljskom meču savladala Italiju sa 2:1, a naši sutrašnji protivnici su u 2019. godini slavili u oba susreta kvalifikacija za EURO.

Prema Kladionici Mozzart Italija je veliki favorit. Kvota na pobjedu Talijana je 1,30, a na pobjedu BiH čak 11,00.

Dosadašnje međusobne utakmice Italije i Bosne i Hercegovine:

BiH – Italija 2:1, 6. novembar 1996. godine, Sarajevo, prijateljski susret

Strijelci: Salihamidžić 5’, Bolić 43’ – Chiesa 10’

BiH: Dedić, Konjić, Begić, Jašarević, Šabić, Glavaš, Halilović, Salihamidžić, Beširević, Bolić i Baljić. Igrali su još Pintul, Kapetanović, Brkić, Dadić i Musić.

Selektor: Fuad Muzurović

Italija: Toldo, Carnasciali, Torricelli, Albertini, P. Maldini, Padalino, Di Matteo, D. Baggio, Casiraghi, Zola i Chiesa. Igrali su još Marchegiani, Apolloni, Giunti, Lentini, Ravanelli i Simeone.

Selektor: Arrigo Sacchi

Italija – BiH 2:1, 11. juni 2019. godine, Torino, kvalifikacije za EURO

Strijelci: Insigne 49’, Veratti 86’ – Džeko 32’

Italija: Sirigu, Chiellini, Emerson, Mancini, Bonucci, Veratti, Jorginho, Barella, Bernardeschi, Quagliarella i Insigne. Igrali su još Chiesa, De Sciglio i Belotti.

Selektor: Roberto Mancini

BiH: Šehić, Čivić, Bičakčić, Zukanović, Todorović, Bešić, Gojak, Pjanić, Sarić, Višća i Džeko. Igrali su još Nastić i Cimirot

Selektor: Robert Prosinečki

BiH – Italija 0:3, 15. novembar 2019. godine, Zenica, kvalifikacije za EURO

Strijelci: Acerbi 21’, Insigne 37’, Belotti 52’

BiH: Šehić, Kvržić, Kovačević, Bičakčić, Kolašinac, Pjanić, Bešić, Cimirot, Krunić, Višća i Džeko. Igrali su još Hodžić, Sarić i Jajalo.

Selektor: Robert Prosinečki

Italija: Donnarumma, Florenzi, Bonucci, Acerbi, Emerson, Tonali, Jorginho, Barella, Bernardeschi, Insigne i Belotti. Igrali su još El Shaarawy, Castrovilli i Gollini.

Selektor: Roberto Mancini

Utakmicu u petak u 20,45 sati ekskluzivno prenosi NOVA BH.

Italija – BiH u svijetu prenosi više od 20 televizija, NOVA BH ekskluzivno u BiH

(Reprezentacija.ba)