Asmir Begović (33) postao je novi član FIFPRO Globalnog savjeta igrača i to sve u cilju pomaganja podizanja glasa profesionalnih fudbalera u razgovorima sa donosiocima odluka za igru poput FIFA-e, UEFA-e ili Europske Unije.

Aktuelni golman talijanskog Milana je imenovan u Globalni savjet igrača na prijedlog i inicijativu Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH. Osim Begovića, članovi su još i Rui Patricio, Vincent Kompany, Christian Eriksen, Giorgio Chiellini i mnogi drugi fudbaleri.

“Čast je biti dio ovog savjeta. Ovo je pravi način da se uključite i napravite pozitivan uticaj u igri. Rođen sam u ovoj igri, jer je i moj otac bio profesionalni golman. Želim biti uključen u ovu igru do kraja svog života. To je ljubav prema fudbalu koju želim prenijeti na sljedeću generaciju”, rekao je Asmir i dodao:

“Kada sam odrastao, divio sam se profesionalnim golmanima. Imao sam svoje heroje, ali nikada nisam bio u kontaktu s njima. Djeci mnogo znači to što komuniciraju sa svojim heroijima ili ih oni treniraju, bilo da su to moje akademije ili neki drugi kampovi.”

Naš reprezentativni golman je osnovao fondaciju za poticanje djece u BiH i Engleskoj na bavljenje sportom i trenutno vodi akademiju za golmane.

Također, Asmir je istakao da podržava rad Sindikata profesioanlnih fudbalera u BiH i Engleskoj.

“Oni su tu kako bi fudbalerima pružili jedinstvenu zaštitu. To je nešto što imaju svi zaposleni ljudi. Ponekad zaboravljamo da su fubaleri ljudi. Oni bi trebali biti plaćeni na vrijeme, baš kao i ostali radnici u drugim profesijama”, govori Asmir i osvrće se na rad Sindikada profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini.

“Igrači u engleskom Premiershipu nemaju druge brige osim igranja fudbala. Za stvaranje takvog okruženja potrebno je vrijeme, zahtjeva ulaganje i napore ljudi, Saveza i svih učesnika u tom procesu kako bi se i u Bosni i Hercegovini stvorio dugoročno takav ambijent za fudbalere. Naravno, ljudi moraju biti otvorenih stavova i razmišljanja. Ali s vremenom, ako nastavite raditi ispravne stvari, one će se postupno poboljšavati.”

(Reprezentacija.ba)