Dino Beširović (26) je u janauru ove godine stigao na posudbu iz Hajduka u Mezokovesd, odigrao 16 mečeva, zabio pet golova, četiri puta asistirao, a mađarski klub je odlučio da iskoristi mogućnost i otkupi njegov ugovor od Hajduka.

Beširović se javio iz Mađarske i za Reprezentacija.ba portal govorio o aktuelnoj sezoni u Mezokovesdu, periodu provedenom u Hajduku, svojim fudbalskim počecima, ali i reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

“Napravio sam pravi potez dolaskom u Mađarsku. Hvala Bogu sve je krenulo kako treba. Najbitnije je da sam se brzo uklopio u ekipu i u sistem igre. Igrači i stručni štab su mi mnogo pomogli u tome. Zadovoljan sam svojim igrama i drago mi je što to pokazuju golovi i asistencije. U subotu nas očekuje posljednje kolo i nadamo se da ćemo pobijediti Ferencvaros u gostima, a da će Puskas, koji nam bježi samo bod, kiksati. Trenutno smo četvrti i imamo šansu za plasman u kvalifikacije za Europa ligu”, kaže nam Beširović.

Dino je u julu 2018. godine iz bijeljinskog Radnika stigao u Hajduk, odmah se izborio za mjesto u startnoj postavi, ali se nažalost povrijedio.

“Kada sam stigao u Hajduk odmah sam se izborio za mjesto u startnoj postavi. Nažalost, u debiju sam se povrijedio protiv Slavije u Sofiji u susretu Europa lige. Zbog te povrede sam propustio cijelu sezonu. Stvarno mi je žao što nisam imao priliku da se pred sjajnim navijačima Hajduka dokažem i da pokažem zbog čega sam doveden. Kada sam se oporavio, tadašnji trener Hajduka me nije vidio u svom stilu igre i ja sam odlučio da odem negdje gdje ću igrati i vratiti se u fromu nakon godinu dana rehabilitacije.”

Nekadašnji igrač Radnika nam otkriva da se u Mađarskoj mnogo ulaže u fudbal.

“Mađarska liga je izuzetno kvalitetna i mislim da je najkvalitetnija od Premijer lige BiH i hrvatske lige. Uslovi su fantastični, stadioni su vrhunski, a država u zadnje vrijeme mnogo ulaže u fudbal”, ističe Dino, koji je rođen u Portugalu gdje je i počeo svoju fudbalsku karijeru:

“Moj otac je igrao fudbal u Portugalu i ja sam se rodio tamo. Fudbal sam počeo trenirati sa šest godina u Portugalu i tu sam bio sve do 13 godine, jer je moj otac završio karijeru i vratili smo se u Bosnu i Hercegovinu. Nastavio sam trenirati u omladinskim kategorijama Slavena iz Živinica, da bi se sa 18 godina ponovo vratio u Portugal i tu proveo dvije godine. Nakon toga otišao sam u Radnik iz Bijeljine te sam tu igrao tri sjajne godine. Klub je osvojio i prvi Kup u historiji i izašao u Europu. Trener Slavko Petrović mi je zaista mnogo pomogao. S njim sam podigao svoju igru u defanzivi na jedan viši nivo.”

Beširović je za A selekciju BiH odigrao dva meča i to kod Roberta Prosinečkog, a bilo bi ih sigurno više da se nije povrijedio. Kaže da do sada nije imao kontakta sa novim stručnim štabom.

“Nisam imao kontakt sa novim stručnim štabom A selekcije BiH. Naravno, moje je da igram dobro u klubu i da ekipa postiže dobre rezultate, a ostalo je na selektoru. Mislim da ako ovako nastavim igrati, mogao bih dobiti poziv u reprezentaciju. Što se tiče baraža za EURO, kvalitetniji smo od protivnika i nadam se da ćemo to pokazati i ako Bog da po prvi put se plasirati na Europsko prvenstvo.”

Dino Beširović je rođen 1994. godine u portugalskom gradu Viseu. Svoju fudbalsku karijeru počeo je upravo u Portugalu, a nastupao je za Radnik iz Bijeljine, Hajduk te Mezokovesd čiji je trenutno član. Beširović je sa Radnikom osvojio Kup Bosne i Hercegovine u sezoni 2015. / 2016. Za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je dva susreta.

(Reprezentacija.ba)