Premijer liga BiH je zvanično prekinuta u ponedjeljak nakon što je Izvršni odbor potvrdio odluku Takmičarske komisije o prekidu sezone 2019. / 2020. zbog korona krize.

Izvršni odbor odlučio: FK Sarajevo prvak BiH

Fudbalski savez BiH je na zvaničnoj stranici objavio aktivnosti saveza i klubova koje su poduzete u proteklom periodu u cilju osiguranja uslova za mogući nastavak Premijer lige BiH.

– 9 od 12 klubova se izjasnilo da su za nastavak takmičenja

– 8 od 12 klubova se izjasnilo da su za nastavak takmičenja isključivo bez – promjene važećih propozicija (preostalih 11 kola i 4 utakmice Kup-a)

– 9 klubova se izjasnilo da su za nastavak najkasnije od 07.06.2020

– 3 od 4 kluba se izjasnilo da su za odigravanje utakmica Kupa (Široki Brijeg, Željezničar i GOŠK)

– Samo 1 klub (FK Željezničar) dostavio alternativni prijedlog, a koji su u cijelosti podržali NK Široki Brijeg i FK Tuzla City (FK Velež djelimično podržao, a svi ostali klubovi bili protiv)

– Samo 1 klub (NK Široki Brijeg) dostavio odobrenje lokalnog kriznog štaba za plan odigravanja utakmica

– 6 klubova dostavilo planove za organizaciju utakmica sa aspekta epidemiološko-zdravstvene zaštite učesnika

– Svi stadioni zadovoljavaju sanitarno-epidemiološke uslove za organizaciju utakmica sa prostornog aspekta, ali nijedan stadion nije u cijelosti sadržajno osigurao uslove (sanitarna sredstva, dezinfekcioni materijal, itd)

– Samo 5 klubova prije početka trenažnog procesa izvršilo testiranje igrača na COVID-19 i dostavilo nalaze testova u Savez (FK Sarajevo, HŠK Zrinjski, FK Tuzla City, NK Čelik, FK Sloboda).

(Reprezentacija.ba)