Legendarni danski rukometaš Lasse Boesen bio je dio stručnog štaba rukometne reprezentacije BiH, no čini se da će je možda napustiti, barem nakon tužnih činjenica koje ispričao danskim medijima o bh. rukometu.

– Jedan od razloga je taj što ne dobijam novac i što nemam ugovor, ali to nije važno, mogu živjeti sa tim. Npr. nemamo fizioterapeuta i još neke osnovne stvari. Šta uraditi u slučaju povrede igrača koje smo imali na kraju priprema za Euro? Nije bilo nikakvog odgovora od Saveza, a na kraju svega imali smo dresove, ali nismo imali torbe da ih ponesemo, pa smo Bilal Šuman i ja uvijek nosili dresove u privatnim torbama prije utakmica, rekao je Boesen koji radi sa velikim prijateljem Šumanom od ljeta 2018. godine.

– To je strast, naravno. Na prvu sam vidio interesantnu priliku da se kvalifikujemo za Euro, pa smo počeli da planiramo neke stvari ozbiljnije. Nadali smo da će se neke stvari promijeniti, ali nažalost to nije bio slučaj. Povrh svega, dan nakon što smo se kvalifikovali za Euro, čelnici Saveza su bili nezadovoljni sa trenerskim timom. To je nevjerovatno.

Biće jer je Rukometni savez BiH naš glavni protivnik, priča Boesen i objašnjava da sve u našoj zemlji ima političku pozadinu.

– U Bosni i Hercegovini imaju tri naroda i Hrvati i Srbi ne žele da rade u multikulturalnoj Bosni i Hercegovini. Nacionalni tim je kombinacija sva tri naroda i svi se bore jedan za drugoga. Uvijek smo u dobrom raspoloženju i atmosfera je ono što nas krasi, dodao je Boesen i zatim otkrio da ne zna da li će ponovo biti na ovoj funkciji.

– Otišli smo na Euro jer smo vjerovali u sportski uspjeh. Sada je moguće diskutovati je li to bilo realno, ali nismo otišli na Euro da pijemo pivo. Ne znam da li će igrači igrati u sljedećim kvalifikacijama, a kamoli da li ću ja biti tu. Oni daju sve od sebe i ne dobijaju ništa zauzvrat. Sljedeći cilj je da se pokušamo kvalifikovati za Svjetsko prvenstvo, ali ako se neke stvari ne poprave, igrači će teško biti ovdje.

Lasse Boesen je postao je prvak Europe sa Danskom 2008. godine za koju je u 159 utakmica postigao 406 golova, a u karijeri je igrao za Flensburg, Kolding, Lemgo i Portland San Antonio. Osvajao je titule prvaka Španije i Danske, a trenersku karijeru je počeo kao asistent u Koldingu nakon čega se pridružio Bilalu Šumanu u reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

(Reprezentacija.ba)