Za Dušana Bajevića se zna da je najtrofejniji bh. trener i legenda Veleža, a osim što se ponaša i izgleda kao aristokrat, o njegovom privatnom životu se i ne zna baš previše.

Nosi majčino prezime

Rođen je 10.12.1948. godine u Mostaru kao jedino dijete Danice i Dušana. Njegovi roditelji su se kasnije razveli, a on je ostao s majkom. Za majku kaže da mu je pružila sve – ljubav, odgoj i obrazovanje. Njegov otac je živio u Zagrebu, a preminuo je 2003. godine. Dušan ne nosi njegovo, već majčino prezime.

Zabranjena ljubav

Godine 1968. oženio se Bebom Biberović iz Mostara. U vrijeme kad su se upoznali Beba je bila studentica srednje medicinske škole. Njezina obitelj je u početku bila protiv njihove veze pa su se Dušan i Beba potajno vjenčali. On i supruga nemaju djece.

Kad su se u Mostaru prije više od trideset godina zavoljeli prelijepa Muslimanka Bega Biberović i Srbin Dušan Bajević, svi su ih gledali sa divljenjem, osim Beginih roditelja.

Bajević to objašnjava: „Begini su bili stara muslimanska porodica, i imali su potrebu da se ne miješaju sa ostalim vjerama. Ali na kraju se sve drugačije završilo. Naša ljubav je ipak sve pobijedila“. I time se opis romanse završava u intervjuu za “Politiku” 2006. godine.

Kompletnu priču o velikoj mostarskoj ljubavi donio je “Tempo” mnogo ranije, 1969. godine, kada je Dušan bio na početku svoje fudbalske karijere.

“Jedne večeri krajem oktobra 1968. godine, nekoliko ljudskih prilika prikradalo se jednospratnici 19 na Opinskom putu u Mostaru. Kad su se privukli ispred kuće, nešto su se tiho dogovorili, a zatim je sa svih strana opkolili. „Vratite nam Begu! Loše ćete se provesti ako je odmah ne izvedete“.

Nakon toga na vratim se pojavljuje sredovječna žena koja govori: “Šta vam ljudi pada na pamet? Duško i Bega su muž i žena? I pred ljudima i pred zakonom, ostavite ih na miru!” Uznemirena i uplašena, na vratima se pojavljuje i Bega. Odvažila se i povikala: „Mi smo se vjenčali, mi se volimo! Duško me nije prisilio da pođem za njega ja sam to htjela. Ostavite nas na miru!”

Iako je tu noć Dušan bio u Mariboru, te nije mogao spriječiti bilo kakva dešavanja, otmičari su izabrali baš tu noć. Ipak nakon kratkog dogovaranja, otmičari su se povukli…

Kako su se Dušan i Bega sreli?

U maju 1966. godine Dušan Bajević je sa nekoliko drugova šetao Mostarom između „Rondoa i Bristola“. U jednom trenutku, njegove zelene oči susreću se sa crnim očima jedne djevojke. Jednom, pet puta, deset. Sutradan se to ponovilo kao i narednih dana, ali govor njihovih očiju je svakog dana bivao sve rječitiji.

Nakon raspitivanja, saznao je da se zove Bega Biberović, ali nije imao hrabrosti da joj priđe. Hrabrost je skupio tek nakon odlaska iz Mostara. Otputovao je na turnir UEFA u Istanbul gdje je odlučio da joj napiše pismo sa Bosfora.

Na povratku iz Turske kod hotela “Neretva” u Mostaru, ulazi u gradski autobus gdje, vidi slučajnosti, ugleda Begu. Tu noć su prvi put razgovarali i zakazali prvi sastanak.

Od tada su svaku noć provodili zajedno. Šetajući obalom Neretve, odlazili su u bisokob, na igranke… Nije ih spriječilo ni to što su joj roditelji zabranili da viđa sa njim.

Sreća ipak nije dugo trajala

Nakon mjesci i godina sreće, jedne večeri Bega je na sastanak došla slomljena. „Moji hoće da me silom udaju za drugoga. Ja volim samo tebe i nikoga više. Neću da se vraćam kući, neću kući“! Tada donose odluku da se više neće razdvajati. Uputili su se Duškovoj kući, da i protiv volje Beginih roditelja ostanu zajedno. Poslije tri nedjelje su se vjenčali.

„Na svaku utakmicu izvan Mostara odlazio sam sa strahom da je na povratku neću zateći u kući“, kazao je Duško.

Dugo se Begini roditelji nisu mirlili sa činjenicom da je njihova jedina kćerka ukradena, dugo nisu htjeli da čuju ni za kćerku ni za zeta. Ipak, poslije pokušaja otmice stvari su se promijenile. Najprije je popustila majka a zatim i otac. Ljubav je pobijedila, strasna mladelačka, ali i roditeljska.

Zvezdu napustio u pola utakmice

2007. godine navijači Crvene Zvezde razbili su mu ciglama automobil, a onda skandirali “Duško odlazi” nakon čega je Bajević sa jaknom preko ruke izašao sa stadiona i podnio ostavku na mjesto beogradskog tima.

Ne dozvoljava da mu se miješaju u posao

Bajević je legenda AEK-a. Kada je došao u klub 77. godine AEK je imao tek tri titule u svojoj historiji, a onda su sa njim u dvije godine osvojili dva šampionata zaredom. Kao trener vodio ih je do pet titula i dva kupa, pa mu nisu mogli oprostiti da pređe u Olympiacos, sa kojim je isto bio uspješan – četiri šampionata i dva kupa.

Kako bi mu se osvetili za “izdaju” navijači AEK-a, poznati anarhisti, su ga čak i fizički napadali na utakmicama, ali Bajević je ostao dosljedan svojim odlukama.

“Niko ne može nekome zabraniti da radi gdje želi, kao i što mi se niko ne može petljati u sastavljanje ekipe, jer takve sredine odmah napuštam” kategoričan je Bajević.

Rejting koji je imao kod grčkog predstavnika UEFA-e pomogao da se ukine suspenzija FS BiH

Dušan Bajević u Grčkoj ima nevjerovatnu popularnost i ugled u fudbalskim krugovima. Upravo je njegov ugled i direktni angažman uveliko pomogao da se ukine suspenzija FS BiH koju je izrekla UEFA i FIFA 2011. godine. Lični odnosi sa predstavnikom UEFA-e zaduženim za naš slučaj, Grkom Theodor Theodoridisom, pomogli su da FS BiH prođe reforme i dobije jednog predsjednika umjesto tročlanog predsjedništva kako je to do tada bio slučaj.

(Reprezentacija.ba)