U utorak 3. septembra u Općini Novo Sarajevo biće svečano promovisana “Monografija Fudbalskog saveza BiH” autora Branka Tomića u kojoj je autor na zanimljiv i autentičan način opisao period nastanka i razvoja fudbala na ovim prostorima do danas, javlja Fudbalski savez BiH.

Branko Tomić, nekadašnji dugogodišnji urednik Sportske rubrike, Dopisničke službe i evropskog izdanja „Oslobođenja“, autor više knjiga i dobitnik brojnih novinarskih i društvenih nagrada, otkriva kako je nastala „Riznica“:

„Neplanirano, spontano. Nakon promocije moje knjige „Olimpijskog spomenara“ prije dvije godine, Said Fazlagić, generalni sekretar Olimpijskog komiteta, rekao mi je: „Sad malo odmori, pa onda ponovo kreni. Na redu je fudbal…“

Nije uvažio moje izgovore, već zakazao sastanak sa rukovodstvom Saveza, na kojem smo predstavili okvirni plan pisanja monografije o fudbalu u BiH.

I, tako, nakon skoro dvije godine traganja kroz brojne materijale, arhive i „žive“ razgovore sakupih u „Riznici“ 425 asova. Golemo, ali vrijedno truda.“

Slovo o autoru:

Brano Tomić je rođen u Drvaru prvog januara 1948. godine. Profesionalnu novinarsku karijeru počeo je 1971. kao dopisnik „Oslobođenja“ iz Beograda, a nakon 1974. i preseljenja u Sarajevo bio je u ovom listu urednik Sportske rubrike, Dopisničke službe, evropskog izdanja, te jedno vrijeme pomoćnik glavnog i odgovornog urednika. Radni vijek okončao je 2013. u skandinavskoj “Bosanskoj pošti”, nezavisnoj novini za Bosance i Hercegovce u skandinavskim zemljama.

Nagrađivan je godišnjim novinarskim nagradama „Oslobođenja“ i Udruženja novinara BiH.Dobitnik je brojnih društvenih nagrada među kojima su Dvadesetpetomajska nagrada SR BiH, Majska nagrada SOFK Sarajeva, Medalja rada, Specijalna nagrada MOK-a i druga priznanja.

Bavio se i publicistikom, a prvu knjigu „Plamen mladosti“ objavio je 1978., te još pet nakon nje kao autor, a još tri kao koautor ili sa grupom autora.

Bogato sportsko stvaralaštvo Branko Tomić je zaokružio monografijom „Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa“ čija svečana promocija će biti upriličena 03. 09. 2019. godine u 20.00 sati u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad, Sarajevo.

Sve to uz video prijenos na Youtube kanalu Fudbalskog saveza BiH.

(Reprezentacija.ba)