Sa dvije pobjede protiv Finske u okviru trećeg i četvrtog kola kvalifikacija, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine došla je na korak od historijskog plasmana na Evropsko prvenstvo. Junak onog prvog duela odigranog u Vanti 11. aprila bio je lijevi bek Nikola Prce (38), već dugi niz godina lider našeg tima i jedan od najiskusnijih igrača, kojem je taj meč bio jubilarni 100. u dresu BiH. Prce je sa deset golova predvodio Zmajeve do pobjede rezultatom 26:30, dok je u drugom susretu tri dana kasnije u Tuzli ubjedljivom trijumfu naše selekcije od 31:19 doprinio sa četiri gola.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Izabranicima Bilala Šumana tako će za plasman na EP u preostala dva meča protiv Bjelorusije (12. juni) i Češke (16. juni) biti dovoljan i bod, a mogli bi se prema nekim računicama radovati i u slučaju oba poraza. Prce ipak ne razmišlja o toj opciji i poručuje kako će BiH ići na jedno od prva dva mjesta.

Lakši žrijeb

“Što smo zacrtali sebi, to smo i uradili. Osvojili smo ta maksimalna četiri boda. Sada smo stvarno blizu plasmanu na Evropsko prvenstvo, a takva je situacija da možemo gledati ka drugom, zašto ne i prvom mjestu. Imamo kući tu utakmicu sa Bjelorusijom, uvijek sa njima igramo taj neki egal. Prije ovih kvalifikacija smo dva puta sa njima odigrali neriješeno, a i u ovim kvalifikacijama smo ih dobili tamo, iako je i ta utakmica čitavo vrijeme bila na ivici. Šta da kažem, sami od sebe zavisimo. Ako dobijemo Bjelorusiju sigurno smo drugi, a onda bi išli u Češku boriti se za prvo mjesto. I u tim nekim najlošijim raspletima bi bez ijedne pobjede mogli biti među najboljim trećeplasiranim selekcijama i otići na EP. Ne trebamo ipak tako gledati, nego da budemo drugi ili prvi, jer ćemo samim tim imati lakši žrijeb na EP”, govori Prce u razgovoru za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba.

S ozbirom da je unaprijed znao za taj jubilarni 100. nastup, Prce je u Vanti bio posebno inspirisan.

“Najbitnija je bila pobjeda, a sigurno da svaki jubilej pa i taj 100. nastup za reprezentaciju daje motiv više. Sigurno da znači, imaš negdje to u glavi i mogu stvarno reći da se ta utakmica završila na najbolji mogući način”.

Svjestan je da je trenutna generacija na izmaku, a zbog mnogo stvari se brine za budućnost reprezentacije.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba

“Manje više, kostur ekipe je isti u zadnjih nekoliko godina. Razumijemo se na parketu, čak i bez neke taktike dovoljno je da se pogledamo i da znamo šta nam je činiti. To je bitno u egal utakmicama, pogotovo vani, kad recimo imate navijanje, kad se ne čujete dobro. Ima sigurno puno posla. Kad tad će doći dan da mi stariji odemo, biološki sat otkucava i to je tako. Dolaze neki mlađi igrači. Međutim, teška je situacija, i u samom savezu i svim omladinskim školama i juniorskim ligama. Sve to kod nas nekako ne funkcionira. Ne smijemo se zavaravati, bit će to jako teško u periodu koji dolazi. Bilal je sad dao priliku nekim mlađim igračima, nije to tako lako, pogotovo kod nas, jer nemate tu neku školu kao Skandinavci, Hrvati, o Francuzima da ne govorim. To je problem koji već lagano dolazi, jer kako ja znam mi od te generacije sa Panićem i Malinovićem nemamo uopšte juniorske i kadetske selekcije”.

Drugi duel protiv Finske obilježio je Dino Hamidović sa pet golova. Lijevi bek Gračanice proglašen je za igrača utakmice, a ukazanu priliku odlično je iskoristio i Enes Keškić, lijevo krilo Füchse Berlina, koji je dodao tri gola. Prce smatra kako je dobro što mladi igrači dobijaju šansu, ali naglašava da bez sistema nema budućnosti.

“Hamidoviću i Keškiću su to bile prve utakmice. Dobro je da mladi igrači dobijaju šansu. Tu je i Lončar koji je dugo s nama i koji isto može preuzeti neki dio terena na sebe. Panić i Malinović isto mogu još dosta dugo igrati. Najveći naš problem je ponavljam ta neka škola, omladinske lige. Bez toga je stvarno teško. To se mora praviti sistemom”.

Od ovog kvalifikacionog ciklusa u stručnom štabu naše reprezentacije nalazi se legendardni Lasse Boesen, koji je sa Danskom bio evropski prvak, te drugi i treći na svijetu. Prce kaže kako je dolazak Boesena pun pogodak.

Prezadovoljan Boesenom

“Ja sam stvarno prezadovoljan Lasseom, a sigurno da njegovo prisustvo puno znači i Bilalu, jer teško je bilo i njemu samom na klupi. On je jedno vrijeme bio sve osim trenera. Brinuo se o putovanjima, tražio sponzore, više se zamarao tim stvarima. Sad je tu Lasse koji je dosta smireniji, koji sve to balansira na klupi. Stvarno mislim da je pun pogodak što je došao, jer jako dobro do sad djeluje na cijelu ekipu”.

Zbog praktički nemogućih uslova, pogotovo u posljednjih nekoliko godina, Prce i njegovi saigrači iz reprezentacije mnogo puta našli su se u situaciji da od svega dignu ruke. Međutim, navijači su im uvijek davali snagu da sve to prevaziđu.

“Za navijače stvarno nemam riječi. Ja sam već dugo tu i dosta je tih utakmica iza mene, i baraža i svega. Gdje smo god igrali vani oni su nas podržavali. Sjećam se tih utakmica sa Litvom, to je bilo davno još 2008. godine, dok je Demirović bio trener. U Goraždu smo obezbijedili baraž i išli smo u Litvu, gdje je bilo nekih 200 naših navijača. Mi smo izgubili tamo 14 razlike, doživjeli debakl, ali svi su nam pjevali na kraju. Sve vam govori utakmica u Švedskoj, gdje je je od 6.000 ljudi bilo 5.000 naših. Mislim da je to stvarno poseban doživljaj. Puno nas igrača daje i ono što ne misli dati, ali nekad je stvarno teško, kad nemate opreme, pa vam ne plate putovanje, pa onda nemaš hotel. Ali, opet dođete u dvoranu i tamo vas dočeka nekoliko hiljada navijača i dadnu vam tu neku snagu. Radi njih smo dosta puta i odigrali te neke važne utakmice na tako dobrom nivou”.

Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Prce od 2014. uspješno nastupa za poljski Azoty-Puławy. S ozbirom da u augustu puni 39 godina pitali smo ga šta dalje, a ni on sam nije siguran.

“Ovo mi je peta godina i da vam pravo kažem još ne znam ništa. Nešto imam sa strane, ali još dosta vagam, te bi se u narednih mjesec dana trebalo sve riješiti i znati”, kaže za kraj Prce.

Prce je za reprezentaciju BiH debitovao u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2006. godine. Od tada je odigrao 101 meč i postigao 378 golova. Bio je centralna figura onog dvomeča baraža sa Islandom, kada je sa 18 golova u dvije utakmice odveo naš tim na prvo veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)