Kada dobijete priliku da zaigrate u Sevilli, jasno je da posjedujete veliki kvalitet i potencijal. Miroslavu Stevanoviću (28) spletom okolnosti nije pošlo za rukom da se nametne u španskom velikanu i napravi nešto više sa svojom karijerom, ali je i pored svih situacija koje su mu se dogodile vremenom uspio dokazati da se radi o odličnom igraču. Nakon posudbi u Elcheu i Deportivo Alavesu, a potom neslavnih epizoda u Gyorju i Ergotelisu, vratio se u BiH, gdje je u redovima Željezničara uspio oživjeti karijeru. U sezoni 2016/17 izabran je za najboljeg igrača Premijer lige, a u onda odlazi u švicarski Servette, gdje nastavlja u istom ritmu i biva proglašen najboljim igračem Challenge lige za 2018. godinu.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Prvu sezonu u Servetteu okončao je sa učinkom od osam golova i devet asistencija, ali njegov tim nije uspio izboriti plasman u Super ligu. Sada je najozbiljniji kandidat sa 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Laussaneu poslije 28 odigranih kola, a zasluge za taj rezultat velikim dijelom pripadaju i Stevanoviću, koji je namjestio deset golova i prvi je asistent šampionata, a uz to je i pogodio sedam puta.

Foto: Servette FC

Stevanović je za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba govorio o aktuelnoj sezoni, svojim igrama, a dotakao se i reprezentacije BiH, te bivšeg kluba Željezničara.

Plasman u Super ligu

“Prošle sezone nismo uspjeli, ali ove sezone se nadam da hoćemo. Imamo 11 bodova prednosti, ali u posljednje vrijeme smo se malo opustili. Odigrali smo posljednji meč neriješeno. Ne smijemo dopustiti takve stvari u nastavku, moramo biti maksimalno skoncentrisani i da što prije riješimo pitanje ulaska u Super ligu”, govori Stevanović.

Zasluge za dobre igre i još bolju statistiku pripisao je cjelokupnom timu.

“Iskreno mislim da sam dosta bolje igrao na početku, tj. prošle sezone nego što je to sada slučaj. Takva je ekipa ove sezone i tako se sve namjestilo. Imamo više igrača sa jednakim brojem golova i asistencija, nema tu niko ko se pretjerano ističe. Mislim da je to sve zasluga saigrača”.

Foto: Lemultimedia.info

Ugovor sa Servetteom veže ga do juna 2020. godine, a on nam otkriva kako će u slučaju plasmana u Super ligu tamo vjerovatno i ostati.

“Imam takvu klauzulu da se u slučaju ulaska u Super ligu ugovor automatski produžuje na još jednu godinu. Iskren da budem, nisam razmišljao o nekoj skorijoj budućnosti. Tu sam, skoncentrisan sam da izborimo plasman u Super ligu i za sad su svi planovi vezani za Servette”.

Stevanović je za reprezentaciju BiH odigrao 13 mečeva. Debitovao je 26. maja 2012. godine u prijateljskom susretu sa Irskom, a posljednji put dio našeg državnog tima bio je 9. juna 2017. godine u meču kvalifikacija za EP sa Grčkom. Iako igra na zavidnom nivou, aktuelni selektor Robert Prosinečki ga još nije zvao, a Stevanović kaže kako se i ne nada previše tome.

Grci nisu zaslužili bod

“U posljednjih nekoliko mjeseci su me i švicarski i neki naši novinari pitali o tome. Pitanje je sada koliko bih ja mogao pomoći reprezentaciji i koliko bi reprezentacija uopšte dobila sa mnom. Uz to sam i u finim godinama. No, da se ne lažemo, rado bih se odazvao pozivu, ali ne mogu reći da se sad previše nadam tome”.

Kaže kako je pratio “Zmajeve” na startu kvalifikacija i da se nada plasmanu na EP.

“Nisam bio u mogućnosti da gledam meč sa Armenijom, ali ispratio sam utakmicu protiv Grčke. Šteta za onakvo prvo poluvrijeme i što na kraju nismo pobijedili. Imali smo i nesreću sa tim crvenim kartonom. Nekako nam ti Grci ne leže. Dobili smo ih u Zenici kad smo se plasirali u Brazil, ali prošle kvaliifikacije su se provukli, kao i sad. Mislim da nisu zaslužili da uzmu bod. Ja se iskreno nadam da ćemo mi i Italija na kraju ići dalje”.

Foto: FK Željezničar

Stevanović je u Željezničaru za kratko vrijeme ostavio dubok trag i zadobio simpatije navijača. I dalje je uz svoj bivši klub i vjeruje kako će već od sljedeće sezone stvari doći na svoje mjesto.

“Ne mislim da je tada bila nešto specijalno drugačija situacija, jer na kraju se ipak gleda taj konačan rezultat. Mi smo podbacili, jer nismo osvojili titulu. Sada se vratio trener koji poznaje klub, zna igrače u dušu. Za Želju je najbitnije da izbori Evropu, a ja vjerujem da će od ljeta to biti neka sasvim druga priča”, kaže na kraju Stevanović.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)