Po prvi put u Bosni i Hercegovini, uručena je ova prestižna nagrada krovne organizacije fudbala u Evropi.

Naime, UEFA Fondacija za djecu (UEFA Foundation for Children) je poseban program namjenjen podržavanju inicijativa i projekata koji kroz sport pomažu djeci širom Evrope i svijeta da se integrišu u društvo.

Na prijedlog Nogometnog/fudbalskog saveza BiH, Upravni odbor Uefine Fondacije za djecu na čelu s predsjednikom Aleksandrom Čeferinom odlučio je da među nagrađenima bude i Škola fudbala „Respekt“.

„UEFA Children Award je najprestižnija nagrada kada je u pitanju ono što mi radimo, a biće nam i dodatni motiv i snaga za naše buduće aktivnosti.

Zahvaljujemo se NS/FS BiH što su nas predložili i što podržavaju naš rad koji promovira univerzalne sportske vrijednosti u okviru kojih sa posebnom pažnjom brinemo o najosjetljivijem i najvažnijem segmentu društva-djeci.“, izjavio je osnivač i direktor škole Emir Hujdur.

Škola fudbala Respekt prva je, i jedina škola fudbala u svijetu, koja je besplatna za svu djecu, i u kojoj, rame uz rame, na treningu, kao i na takmičenjima, uz tipičnu djecu, treniraju djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djevojčice, djeca bez roditeljskog staranja. ŠF Respekt jedini je primjer inkluzije kroz vannastavne aktivnosti.

Kako bi potvrdili tezu da fudbal, kao najpopularniji sport, ima humanu dimenziju i veoma važnu ulogu u zdravom odrastanju i odgoju mladih, a u skladu sa sloganom #FudbalZaSve, Škola fudbala “Respekt” je u trenažni proces uključila svu djecu, bez razlika. Podrška procesima integracije i inkluzije kroz ovaj vid aktivnosti je prvi slučaj u Evropi. Školu trenutno ima 153 polaznika (dječaka i djevojčica), starosne dobi od 4 do 16 godina. Svima njima sport pruža društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti.

Škola fudbala Respekt dvostruki je dobitnik priznanja Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, kao i Američke ambasade za izvrsnost.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)