Fudbalska reprezentacija BiH u četvrtak navečer u Rizeu odigrati prijateljski meč sa Turskom.

Zmajeve očekuje jedan zanimljiv duel protiv selekcije koja posljednjih desetak godina ima veoma loše rezultate i nastoji da to popravi u narednom periodu.

Turci su u svojoj historiji dva puta igrali na svjetskim prvenstvima, dok su četiri puta bili učesnici europskih prvenstava.

Selekcija Turske je najveći uspjeh u historiji ostvarila 2002. godine, kada je osvojila treće mjesto na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji, da bi šest godina kasnije (2008.) na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj stigla do polufinala.

Pad nakon Eura 2008. godine

Upravo je polufinale na EP 2008. godine posljednji rezultat vrijedan pažnje za ovu selekciju. Turska je 2008. godine u četvrtfinalu EP-a u epskom meču elimisala Hrvatsku nakon penala, da bi u polufinalu izgubila od Njemačke.

Od narednih pet velikih takmičenja (SP i EP), Turska je izborila završnicu samo na Euro 2016. godine (ispali u grupi), dok su propustili tri SP-a i jedno EP.

Iako su u prethodnih desetak godina u timu imali zvijezde poput Sanli Tuncaya, Arde Turana, Emre Belozoglua,, Nurija Sahina, Halila i Hamita Altintopa,  Turci nisu napravili gotovo ništa.

Posebno se to odnosi na kvalifikacije za SP, s obzirom da su u u posljednja dva kvalifikaciona  ciklusa (2014. i 2018.) završili tek kao četvrti u svojoj grupi.

Turska je od već spomenutog EP-a 2008 (selekciju predvodio Fatih Terim) promijenila četiri selektora, ali bez značajnijeg rezultata.

Velika očekivanja od Lucescua i mladih fudbalera

Čelni ljudi turskog saveza su u u augustu 2017. godine odlučili da na mjesto selektora postave iskusnog rumunskog stručnjaka Mirceu Lucesuca, koji ima cilj da odvede Turke na Euro 2020. godine.

Lucescu u dosadašnja dva meča UEFA Lige nacija ima polovičan učinak, pobjeda u gostima nad Švedskom (3:2) te poraz od Rusije na svom terenu (1:2)  a sutrašnji meč sa Zmajevima bit će mu 14. na klupi selekcije Turske.

Reprezentacija Turske trenutno ima nekoliko talentovanih fudbalera (Cengiz Under iz Rome, Emre Mor iz Celte, Enes Unal iz Valladolida ili Yusuf Yazici iz Trabzona) od kojih se očekuje da u budućnosti budu nosioci igre i predvode svoju selekciju na velikim takmičenjima, jer turska javnost ima velika očekivanja i nadanje da će njihov nacionalni tim igrati važnu ulogu na narednim prvenstvima.

(BIH.ba)