Nakon serije od pet uzastopnih pobjeda, U21 reprezentacija BiH poražena je na gostovanju kod Rumunije s 2:0 u svom pretposljednjem u susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Time su faktički izgubljene šanse za prvo mjesto, a selektor Vinko Marinović je za BIH.ba – Reprezentacija.ba izjavio kako su nas greške koštale poraza.

“Sigurno da smo se nadali da možemo napraviti nešto više. Međutim, to je teško kada napravite greške koje smo mi napravili, pogotovo kod tih golova. To ne smijemo raditi. Taj prvi gol dao je jedan podsticaj Rumuniji na psihološkom planu. Imali smo i mi neku priliku-dvije da iskoristimo, ali nismo uspjeli. Falilo nam je završnog pasa, kreacije u fazi napada da dođemo do izjednačenja. No, moramo ići dalje”, rekao je Marinović.

Našim mladim reprezentativcima preostaje još gostujuća utakmica protiv Portugala (16. oktobar), u kojoj će pokušati sačuvati to drugo mjesto i eventualno preko baraža izboriti plasman na EP.

“Svaka utakmica je teška, kao i ove prethodne što su bile. Mi smo došli u poziciju da se borimo. Ja sam ranije rekao da ćemo protiv ovih ekipa vidjeti koliko ustvari možemo. Da bi negdje otišli morate pobijediti neku od njih. Ne može drugačije. Tako da ćemo sigurno ići tamo odigrati dobru utakmicu. Ni protiv Rumunije nismo odigrali loše. Jednostavno, na tom nivou se ne smiju praviti greške, jer odmah budete kažnjeni. Mi nismo iskoristili njihove greške i na takvim utakmicama nemate baš puno prilika da se vraćate. Spremit ćemo se dobro za Portugal. Nadam se da nećemo imati povreda i da ćemo biti možda još malo pojačani. Idemo tamo odigrati jednu dobru utakmicu i vidjeti šta ćemo uspjeti”, poručio je selektor U21 BiH.

Poslije devet odigranih mečeva U21 BiH je druga u grupi 8 sa 18 bodova, koliko ima i prvoplasirana Rumunija s utakmicom manje. Portugal je treći sa 16 bodova i također treba odigrati još dvije utakmice.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)