Mlada selekcija BiH će7. septembra u Zenici igrati susret osmog kola grupe 8 kvalifikacija za EP protiv vršnjaka iz Švicarske.

Tri kola prije kraja kvalifikacija, izabranici Vinka Marinovića su prvoplasirani sa 15 bodova i u igri su za prvo te drugo mjesto (prvo vodi direktno na EP, dok drugo donosi mogući baraž).

Važno je naglasiti da naši momci imaju utakmicu više od drugoplasiranog Portugala (13 bodova) i trećeplasirane Rumunije (12 bodova).

Upravo će Portugalci i Rumuni biti protivnici našim mladim nadama u posljednja dva kola.

U21 BIH će 11. septembra gostovati u Rumuniji, a 16. oktobra u Portugalu.

Amer Gojak se ustalio u prvom timu DInama

Vinko Marinović je za duele sa Švicarskom i Rumunijom pozvao 25 fudbalera, a razliku od prethodnih kvalifikacionih duela, u konkurenciji nisu dva standardna bočna igrača, Ćivić i Todorović (prekomandovani u A selekciju).

Dodatni problem za mladu selekciju BiH jeste da se veliki broj igrač ne nalazi u prvom planu kod trenera u svojim klubovima (Mihojević, Šerbečić, Radeljić, Ćavar, Hadžiahmetović, Menalo, Mulahusejnović..).

Ipak, našeg selektora može radovati forma pojedinih reprezentativaca, poput Amera Gojaka, Hamze Čatakovića i Ivana Jukića, koji igraju fenomenalno za matične klubove na početku nove sezone, ali i prvog napadača Ermedina Demirovića (standardn u francuskom Sochauxu).

Tabela grupe 8 kvalifikacija za U21 Euro:

1.BiH – 15 bodova (sedam utakmica)
2. Portugal – 13 bodova (šest utakmica)
3. Rumunija – 12 bodova (šest utakmica)
4. Vels – 7 bodova (sedam utakmica)
5. Švicarska – 7 bodova (šest utakmica)
6. Lihtenštajn – 0 bodova (šest utakmica)

Raspored utakmica U21 BIH do kraja kvalifikacija:

BiH – Švicarska (7. septembar)

Rumunija – BiH (11. septembar)

Portugal – BiH (16. oktobar).

Plasman na EP izborit će prvoplasirane reprezentacije iz devet grupa, dok će četiri najbolje drugoplasirane igrati baraž.

(BIH.ba)