Večeras se od 20,45 sati u Barceloni igra prva utakmica četvrtfinala Lige šampiona između Barcelone i Rome za koju će od prve minute igrati naš Edin Džeko.

Ove dvije ekipe posljednji put sastale su se u grupnoj fazi Lige Šampiona, Barcelona je kući slavila sa 6:1, a u Rimu je bilo 1:1, pa fudbalski svijet Barcelonu ponovo vidi kao apsolutnog favorita, no iz Rome najavljuju drugačiju utakmicu.

Peti međusobni duel u Ligi šampiona

Ovo će biti peti međusobni susret Barse i Rome u Ligi šampiona.

U prethodna četiri, oba tima su ostvarila po jednu pobjedu, dok su dva meča završena bez pobjednika (gol razlika 8:6 u korist Barcelone).

Barcelona je do četvrtfinala došla eliminisavši  engleski Chelsea (1:1, 3:0), a Roma je u osmini finala izbacila ukrajinski Shakhtar (1:2,1:0).

Što se tiče forme, zanimljivo da su obje momčadi u posljednjih pet utakmica ostvarile po četiri pobjede i jedan remi (nacionalni šampionat i Liga šampiona).

Ekipa Barcelone je ubjedljivo prva u španskoj Primeri i najvjerovatnije će na kraju osvojiti ligu, dok se Roma bori za treću poziciju u Seriji A, koja garantuje i naredne sezone nastup u Ligi šampiona.

Džeko i Messi prve zvijezde

Napad Rome večeras će predvoditi naš Edin Džeko. Džeko je u tekućoj sezoni najbolji fudbaler Rome i postigao je 18 golova u svim takmičenja.

Edin je u posljednjoj međusobnoj utakmici ova dva tima bio jedini strijelac za Romu (Barcelona slavila na svom terenu sa 6:1).

S druge strane, najveća opasnost po odbranu Rome bit će Lionel Messi.

Čudesni Argentinac je ove sezone 36 puta pogađao mreže protivnika, a postigao je 12 pogodaka u 19 mečeva protiv klubova iz Italije. Messi je u Ligi šampiona ukupno dao 100 golova.

Koliko su Džeko i Messi važni za svoje timove najbolje je pokazo protekli vikend. Džeko je ligaški duel u subotu između Bologne i Rome počeo na klupi, a s obzirom da je Bologna imala prednost od 1:0, Džeko je morao ući u igru i uspio postići gol te obezbijediti bod Rimljanima.

Identična situacija dogodila se Barceloni. U subotu su gostovali Sevilli (Messi nije igrao od prve minute), gubili rezultatom 0:2, da bi Messi  ušao u drugom poluvremenu, a posljednjih nekoliko minuta asistirao i pogodio te na kraju bio najzaslužniji što Barca nije izgubila.

Upitan Nainggolan, treneri oprezni u izjavama

Trener Rome, Eusebio Di Francesco neće moći računati na povrijeđene Undera i Karsdorpa, a upitan je nastup Nainggolana.

“Barcelona ima puno iskustva, a o kvaliteti da ne govorimo. Mi nastavljamo da sanjamo. Želimo uraditi nešto veliko i ponosni smo što ćemo igrati protiv ovakve ekipe. Kada smo već stigli do četvrtfinala, zašto bismo odustali od naših snova. I mi imamo svoj kvalitet i pokazat ćemo koliko vrijedimo”, riječi su Di Francesca uoči večerašnjeg dvoboja.

Dobra vijest za Barcelonu jeste da će Busquets igrati protiv Rome (bio upitan zbog povrede).

Valverde, koji će na raspolaganju imati najjači tim, smatra da njegova momčad mora biti na nivou kako bi došla do pozitivnog rezultata.

“Nadam se da ćemo protiv Rome imati podršku kakvu smo imali protiv Chelsea. Moramo odigrati vrhunski kako bismo savladali Romu.  Činjenica da smo u aprilu i da imamo šansu da osvojimo sve trofeje je dokaz koliko talenta imaju moji igrači. Naravno tu je i Messi koji je jedinstven. Jedinstven je u historiji fudbala”, kazao je Ernesto Valverde.

Barcelona vrijedi milijardu eura

Prema podacima transfermarkta, Barcelona vrijedi više od milijardu eura, dok je vrijednost Rome oko 390 miliona.

Kod Barcelone najviše vrijedi Messi (180 miliona eura), a u Romi je to golman Alisson (45 miliona eura).

Utakmicu između Barcelone i Rome sudit će Danny Makkelie iz Holandije.

(BIH.ba)