Bosna i Hercegovina će dobiti još jednog igrača iz Njemačke. Radi se o Emiru Kariću (26) koji igra za Darmstadt.

Otkrio je to Sergej Barbarez u razgovoru za N1 televiziju.

“Moram priznati da svako jutro kad ustanemo imamo nekog povrijeđenog igrača. Jučer se Ivan Bašić povrijedio, slomio je kost u stopalu u zadnjem kolu. Igrač kojeg smo mi vrlo detaljno analizirali. Igrač koji je u mojim vizijama igrao vrlo važnu ulogu. Do sada od objavljivanja spisak imamo šest povrijeđenih igrača, te još Ćivić s kojim je situacija riješena. Onda papirologija na primjer Emir Karić iz Darmstadta nismo mogli završiti. To je jedna ekipa koja nam fali. Zato dodatni pozivi momcima, gdje veliko ulogu igra U-21 reprezentacija. Želimo da se miješamo i da ih imamo, želimo dati priliku. Vrlo ozbiljno shvataju. Za Darija nam treba takav tip igrača, koji je na lopti i protivnike da zaboli kad malo igraju protiv njega” govori Barbarez.

Karić je rođen u Linzu, a igrao je za sve selekcije Austrije. U Austriji je i igrao do 2021. godine kada odlazi u Darmstadt. Ove sezone u Bundesligi odigrao je 27 utakmica. Najviše na poziciji lijevog krila, ali i lijevog beka. Darmstadt je završio kao zadnji u Bundesligi ovu sezonu, ali je Karić pokazao zadovoljavajući kvalitet.

U razgovoru za N1 selektor je otkrio još kako se osim Stevanovića od reprezentacije, barem privremeno, oprostio i Eldar Ćivić.

Edin Džeko koji je najavio da će propustiti utakmice protiv Engleske i Italije, ipak će biti uz reprezentaciju.

“Edin dolazi i biće dio nas sigurno. Imamo kadar i razgovaramo i gledamo cjelokupne utakmice. Imamo srećom pauzu od šest dana između. Junski termini su najgori za reprezentativce. Svako ima dugu sezonu, još ako je bila evropska. Nije lako kad imaš nekog umorno i svježeg. Svi žele naravno da igraju. Ali bit će iznenađenja, ali i onih stvari na koje smo navikli”

Barbarez je istakao i šta mu je ključno što se nije dopalo u reprezentaciji BiH proteklih godina.

Važan je pristup, ne kažem da ga nije bilo, ali ta komunikacija među igračima meni je ‘pala u oči’. Hijerarhija mora postojati u timu. Zato smo mi nekad bili što smo dosta toga rješavali kao igrači na terenu. Mi ćemo njima dati slobodu, ali svako će snositi posljedice svoje odgovornosti. Tražićemo na terenu, pristup, borbenost i ponos biće najvažniji

Cijeli intervju pogledajte na N1 televiziji.

BiH prijateljski susret protiv Engleske igra 3. juna u Newcastleu, a zatim gostuje Italiji u Empoliju 9. juna.

(Reprezentacija.ba)