Selektor Sergej Barbarez za utakmice sa Njemačkom i Mađarskom nije pozvao pet igrača se prošlog spiska.

Za Anela Ahmedhodžića se ranije znali da neće biti na spisku zbog već svima jasnih razloga i odluka.

Pored Anela, na spisku nisu Dennis Hadžikadunić, Dal Varešanović, Kenan Pirić i Rade Krunić.

Razlozi se daju zaključiti iz onog što su danas na press konferenciji rekli Emir Spahić i Sergej Barbarez.

Emir Spahić:

“Nedavno ste pročitali moje saopštenje koje se odnosi na momke kojih danas nema. Neke stvari se moraju poštovati, u reprezentaciju se dolazi redom, radom, disciplinom, poštovanjem i ljubavlju. Onih koji nema, nema ih s razlogom. Ovo su neke mjere, nisu zauvijek isključeni. Samo tim putem možemo vratiti reprezentaciju gdje je bila.

Upozoravamo igrače da bi mogli biti van sastava, svi ovi momci koji danas nisu na spisku, a bili su. Oni su produkt toga. Dobili su povratnu informaciju koja nije bila lijepa za njih, a za nas još manje lijepa. On ti dođe na okupljanje i ne bude ni blizu nivoa iz kluba, to je za nas bio šamar. Zato nisu na današnjem spisku. Možda nije moje da se petljam u to, ali ne znači da oni neće biti na sljedećem spisku”, kazao je direktor Spahić.

Sergej Barbarez:

“Nećemo trpiti neke stvari što se tiče terena i izvan terena. Sa Dennisom kompletan stručni štab nije zadovoljan. Onda dolaze neke stvari koje neću tripiti, te izjave majke, oca, brata, sestre, cure, menadžera, toga više neće biti. Na te stvari igrači moraju utjecati, to više neće dolaziti u obzir.

Sigurno da ima 90% samo s terenom veze, nismo bili zadovoljni sa Dennisom, sa radom, to su stvari koje potežu o kojima mi razmišljamo i čitav staf ima isto mišljenje. Jednoglasna odluka o svemu, nije ovo odluza za ili protiv nekoga, ovo je odluka za reprezentaciju.

Ovo nije rigorozna mjera. Ovo je normalna mjera kad s nekim nisi zadovoljan. Ovo nije smak svijeta. 23 igrača su na spisku i oni zaslužuju da budu u ovom sastavu. Ništa se ne radi pojedinačno i lično. Sa svima pričamo komuniciramo, tražimo reakcije od njih. Haris Hajradinović se jedini udostojio da nazove i ispriča svoju priču. Samo razgovorom možemo napredovati”, kazao je selektor.

Spisak za Njemačku i Mađarsku:

Golmani:

Nikola Vasilj (St. Pauli), Martin Zlomislić (Antalyaspor), Osman Hadžikić (Velež)

Odbrana:

Sead Kolašinac (Atalanta), Nikola Katić (Zurich), Jusuf Gazibegović (Sturm), Amar Dedić (Salzburg), Nihad Mujakić (Partizan), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunshweig), Adrian Barišić (Basel), Stjepan Radeljić (Rijeka)

Vezni red:

Haris Hajradinović (Kasimpasa), Benjamin Tahirović (Ajax), Ivan Bašić (Orenburg), Dario Šarić (Palermo), Denis Huseinbašić (Koln), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Kiel), Ifet Đakovac (TSC), Esmir Bajraktarević (New England Revolutions)

Napad:

Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Stuttgart), Haris Tabaković (Hoffenheim)

Bosna i Hercegovina 11. oktobra dočekuje Njemačku, a tri dana poslije Mađarsku. Oba meča igraju se na Bilinom polju u Zenici.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16