Protekle sezone u Njemačkoj je ispisana najljepša fudbalska priča. Mimo svih očekivanja u 119 godina dugoj historiji kluba do prve titule je došao Bayer, klub za koji su igrali Emir Spahić i Sergej Barbarez, a na dobrom putu da krene njihovim stopama je i 17-godišnji Kerim Alajbegović. Sa desetkom na leđima u juniorskom timu “Apotekara” se sve više izdvaja, hvale ga mnogi, pa i – Zlatan Ibrahimović.

To je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal otkrio Anel Džaka, sarajevsko dijete i nekadašnji fudbaler Bayera, koji danas u ovom klubu radi kao skaut za omladinske kategorije. Legendarnog švedskog napadača je upoznao na meču protiv juniora Milana za koje, zanimljivo, nastupa i Ibrin sin Maximilian.

– Iz VIP-a kroz staklo posmatram ljude, gledam ima li neko meni poznat, kad ono – Ibrahimović. Odmah sam mu pričao i rekao – Bosanac moj, gdje si? Rekao sam mu odakle dolazim i šta radim u Bayeru. Pitao me je ima li naših u klubu, da bi nakon toga pohvalio ‘malog’ Alajbegovića i njegov šut. Ma, bilo je zadovoljstvo sa njim razgovarati. I njegov sin je igrao na toj utakmici. Vidi se taj njegov gen, ima finu figuru, mada smo se složili kako bi bilo bolje da umjesto na krilu igra u napadu. Ni njemu nije lako. Zamislite kakva su očekivanja kada vam je otac jedan Zlatan Ibrahimović, kaže Džaka.

Džaka je sarajevsko dijete. Ponikao je u UNIS-u iz Vogošće odakle ga je put odveo u Bayer iz Leverkusena. Bio je dio i čuvene generacije koja je 2002. igrala finale Lige Šampiona.

– Naravno da je privilegija nakon toliko godina biti ponovo u Bayeru. Moj posao je ovdje takav da pratim sve mlade igrače, po cijeloj Njemačkoj putujem, nekad i po inostranstvu. Zadovoljan sam sa ovim poslom, ponosno dodaje.

Nada se da će do prvog tima dogurati upravo i Alajbegović koji je, vrijedi istaći, na meču protiv Milana bio jedan od strijelaca. Na to sve je u sedam utakmica u Bundesligi za juniore postigao četiri pogotka.

– Nema šta, potencijal je, na dobrom je putu. Već je trenirao i sa prvom ekipom. Baš mi je i Marinović (selektor U21 reprezentacije, op.a) kazao kako je ostavio dobar utisak na posljednjem okupljanju. No, ne treba stavljati pritisak na njega, njemu je tek 17 godina… Znate šta je zanimljivo? Njegov otac je meni bio jedan od menadžera za vrijeme igračke karijere. To je baš slučajnost.

Kao veliki patriota Džaka se trudi ukazati sve više pozornost na mlade, talentovane, igrače koji igraju u Njemačkoj.

– Iako radim za Bayer, trudim se da preporučim igrače za našu reprezentaciju kako bi se napravio dobar tim. Baš sam, naprimjer, prošle godine preporučio Malika Tubića iz Schalkea, pa sada Mirzu Ćatovića iz Stuttgarta koji je dobio poziv u juniorsku reprezentaciju, ali mislim da još uvijek nema naš pasoš. Rado ću pomoći uvijek, pogotovo kada vidim na koji to način sada rade Barbarez, Spahić, Milenković i drugi u timu. Osjeti se profesionalizam i želja da se napravi nešto.

Komentarišući aktuelni “staff” reprezentacije osvrnuo se Džaka i na rezove u timu koje je napravio Barbarez.

– Bez discipline i fudbalera koji se ne žrtvuju, kako ćeš išta da očekuješ? Podržavam to, to je svugdje normalna stvar, u svakoj firmi. Red se mora znati, podvukao je Džaka na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.  

(Reprezentacija.ba)