Kapiten U15 Bosne i Hercegovine Matej Deket (14) zabio je za Borac ove sezone 40 golova, a tome je dodao još 6 golova za BiH. Njegov stil igre i 20 asistencija u sezoni govore da bi mogao biti i odličan playmaker u budućnosti.

Matej je govorio za stranicu Borca koja mu je posvetila poseban intervju nakon fantastične sezone.

“Odavno je naš Matej Deket skrenuo pažnju na sebe, ali je ovu sezonu odigrao kao iz svojih dječačkih snova. Zatresao je Matej mrežu naših rivala čak četrdeset puta, a o tom golgeterskom učinku raspisali su se i regionalni mediji. Sa osmijehom, koji mu ne silazi sa lica, napadač Borčeve pionirske selekcije, priča o svemu što je sa ekipom prevalio tokom sezone.

“Na početku sezone cilj mi je bio da postignem 25 golova i smatrao sam da je to neki realan učinak. Međutim kako je sezona odmicala bio sam u sve boljoj formi, golovi su se nizali kao na traci i na kraju sam ostvario mnogo više od onoga što sam planirao. Prezadovoljan sam zbog tog učinka, a uvjeren sam da bi bilo još bolje da nisam morao da propustim neke utakmice.”, priča Matej.

Ponosan je na svaki dati gol, ali ga posebno raduje i jedan drugi učinak.

“Drago mi je što sam protiv naših najvećih protivnika igrao veoma dobro, a posebno sam ponosan što sam pored četrdeset postignutih golova imao i dvadeset asistencija. Ništa to ne bi bilo moguće bez mojih saigrača. Mi smo generacija koja, zajedno sa našim trenerima, diše kao jedan.” kaže Deket.

Foto: FK Borac

Borčevi pioniri premijerligašku sezonu okončali su na trećem mjestu tabele.

“Možemo da budemo zadovoljni ostvarenim na kraju sezone. Moram da pohvalim trenere Asmira Avdukića i Đorđa Rosića koji imaju fenomenalan odnos prema radu i u potpunosti su posvećeni našem igračkom napretku. Ponosan sam i na svoje saigrače. Zajedno smo prošli puno toga i smatram da smo svi, nakon ove sezone, postali još bolji igrači.” kaže Matej koji je sa kapitenskom trakom oko ruke predvodio Borčeve pionire.

Svoje ciljeve ne krije i mašta da jednog dana postane udarna napadačka igla seniorskog tima Borca.

“Drago mi je što sam potpisao višegodišnji ugovor sa FK Borac i što su mi u klubu ukazali povjerenje. Na meni je da radim, da treniram i da budem bolji iz dana u dan. Svoj san ne krijem-maštam o tome da zaigram za naš prvi tim na Gradskom stadionu u Banjaluci i da u Borčevom dresu tresem mreže.” kaže Deket.

Put je to koji je već prošao njegov fudbalski uzor.

“Nemanja Bilbija je moj fudbalski uzor i divim mu se zbog svega što radi na terenu, ali i van njega. Uvijek je tu kada mi treba neki savjet i njegova podrška mi puno znači. “ kaže Deket.

(Reprezentacija.ba)