Jedan od najpopularnijih trenera sa ovih prostora Vahid Halilhodžić trenutno boravi u Dubrovniku.

Na “berzi rada” je Vaha od augusta 2022. godine kada je poslije plasmana na Svjetsko prvenstvo dobi otkaz na klupi Maroka, a iako je od tada dobijao brojne ponude za posao, trenutno o povratku na trenersku scenu ni ne razmišlja.

– Bio sam nekoliko dana u Mostaru, vidio sam prijatelje, prošetao malo i vratio se u Dubrovnik. Ponude? Ma, tih ponuda i poziva nikada nisam imao više. Zovu me gotovo svakodnevno, ali za sada ne mislim se vraćati. Uživam provodeći vrijeme s porodicom, unučićima koje obožavam, a aktivan sam i u biznisu. Moram biti prisutan, kontrolisati…, javio se Halilhodžić za Reprezentacija.ba portal.

Nije tajna da Halilhodžić ozbiljno ulaže u nekretnine. Vlasnik je nekoliko stambenih objekata na jadranskoj obali, a u neposrednoj blizini Dubrovnika je izgradio i hotel koji odgovara najvećim svjetskim standardima. Ali, o tome u medijima ne želi govoriti već isključivo o onim fudbalskim pričama koje će se uskoro naći i na filmskom platnu.

– Već par mjeseci snima se film o mom životu, od početka pa skoro do kraja, a iza čega stoji Sabahudin Topalbećirević koji mi je predstavio svoju ideju, razmišljanja o tome svemu… Vjerujem da će ispasti dobro. Bit će to priča o mom životnom putu koji nije bio posut ružama, bilo je teških momenata, onih lijepih također. Već je bio u Mostaru, Francuskoj, Maroku, Dubrovniku…, u mjestima za koje je vezan moj život.

Godinama, ako ne i decenijama, navijači fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine su priželjkivali Vahida Halilhodžića na mjestu selektora. Vaha bi bio san za mnoge sa svojim iskustvom, znanjem i čeličnim karakterom, a to će, kako stvari stoje, i ostati. I za druge.

– Da li ću nastaviti raditi, ne znam ni sam, život me je naučio da se neke stvari ne mogu predvidjeti. Vidjet ćemo. Malo u meni ima doze razočarenja nakon posljednjeg otkaza koji sam dobio kao selektor u Maroku. Kada ti tri puta oduzmu Svjetsko prvenstvo za koje si radio mukotrpno, živio…, ne znam. Očito sam proklet kada je to u pitanju. Sjetite se da sam i kao igrač Jugoslavije odigrao sve utakmice u kvalifikacijama, biran sam za najboljeg igrača, i na kraju budem rezerva na Svjetskom prvenstvu.

Pita se ponekad zašto, zbog čega…

– Je li to zbog mog karaktera, koliko je uopšte do mene…, ne znam, ali vjerujte da bih ponovo uradio sve isto i imao dosljednost u radu. Da je bilo lako to sve podnositi, nije, vjerovatno je taj stres utjecao i na moje zdravlje. I koliko sam teško to podnosio ja, toliko je i moja porodica.

Interesovalo nas je i Vahino mišljenje o novom selektoru Sergeju Barbarezu.

– Svi znamo šta Barbarezovo ime predstavlja za navijače. Poželio sam mu sreću, okupio je oko sebe družinu, ljude s kojima je igrao zajedno i koje poznaje dobro. Ne mogu nagađati kako će se bez trenerskog iskustva snaći u ovoj ulozi, ali vidim da ima veliku želju i entuzijazam da nešto napravi. Treba svako pomoći. Sve tenzije u državi kojima svjedočimo, političke ili socijalne, može na neki način ublažiti upravo taj sport, podvukao je Halilhodžić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)