Marijan Ćavar (19) ove zime napravio je veliki transfer i iz Zrinjskog za 400.000 KM prešao u Eintracht Frankfurt. Dobrom transferu kumovale su uveliko njegove odlične partije u dresu U21 BiH sa kojom narednih dana ima dva nova izazova – kvalifikacione utakmice protiv Velsa (petak 15 sati, Trening centar Zenica) i Lihtenštajna (utorak 18 sati, Vaduz).

Za BIH.ba portal Ćavar govori o razlikama u životu i radu fubalera u BiH i Njemačkoj, novoj sredini i ambicijama, mladoj reprezetaciji BiH…

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

Već dva mjeseca si u Eintrachtu. Kakvi su prvi utisci, da li si se privikao na novu sredinu?

– Brzo je prošlo tih dva mjeseca. Moram reći da su me svi lijepo prihvatili i pomogli mi da se što prije naviknem i uklopim u ekipu. – govori Marijan Ćavar za BIH.ba.

Sa 19 godina već si napravio transfer u Njemačku. Da li si ikada mogao zamisliti da ćeš tako rano otići u jednu od liga petice? Igrao si za mladi tim, očekujemo li uskoro tvoj debi za seniorski tim?

– Da budem iskren nisam očekivao ovako brz odlazak, a pogotovo ne u ovako veliki klub. Mogu se samo zahvaliti Bogu i nastaviti raditi kao i do sad. Igrao sam jednu prijateljsku utakmicu, a sada sve ovisi o meni kada ću debitirati. Nadam se da će to biti uskoro, jer za sada sve ide prema planu.

>>> VIDEO Marijan Ćavar nije slučajno završio u Bundesligi, pogledajte ove poteze

Odlazak iz BiH u Njemačku je velika promjena. Koje su najveće razlike u radnom danu fudbalera u ove dvije zemlje?

– Nijemci vjeruju u rad i treninzi su puno intenzivniji u Njemačkoj. Mnogo više i jače se radi. Poslije treninga je potreban pravi odmor, tako da sve slobodno vrijeme provodim u odmoru.

Pred U21 BiH su dvije teške utakmice. Tvoj komentar?

– Ispred nas su dvije teške utakmice, a pogotovo ova protiv Velsa. Pobijedili smo ih 0:4 u gostima, ali ih zbog toga ne smijemo ni slučajno potcijenjivati jer će ovo biti sasvim drugačija i teža utakmica od te. Moramo ozbiljno shvatiti utakmicu i svaki od nas dati 100% kako bi osvojili tri boda. Svi znamo koliko bi nam to značilo.

Već si debitovao za A reprezentaciju na turneji u Americi. Očekuješ li uskoro transfer iz mlade reprezentacije među Zmajeve?

– Za sada uopšte ne razmišljam puno o tome. Radim i treniram i nadam se da će se trud isplatiti. – govori za kraj Marijan Ćavar.

(BIH.ba)