Prije 33 godine u Sarajevu se rodio Haris Medunjanin, fudbalski reprezentativac BiH.

Fudbaler Philadelphia Unionsa jedini je reprezentativac koji je sa bh. selekcijom podigao šampionski pehar, kada je kao kapiten vodio BiH do osvajanja Kirin Kupa 2015. godine u Japanu.

Medunjanin je ranije, 2006. godine, kao 20-godišnjak sa Holandijom osvojio U21 Europsko prvenstvo.

Promjenom FIFA-inog pravila koje je omogućilo da nakon nastupanja za mlade selekcije Holadnije zaigra za A selekciju Bosne i Hercegovine, ovog rođenog Sarajliju sa Alipašinog polja, u reprezentaciju 2008. godine poziva Miroslav Ćiro Blažević.

Tehnikom zadivio i Safeta Sušića

Na press konferenciji mu legendarni Ćiro nije znao pravilno pročitati ni prezime, ali Medunjanin vrlo brzo kvalitetnim igrama dobiva poštovanje bh. sportske javnosti. U isto vrijeme i pod istim okolnostima za reprezentaciju BiH debituje i Asmir Begović koji je u reprezentaciji Medunjaninov najbolji prijatelj.

Haris Medunjanin je do sada za Bosnu i Hercegovinu odigrao 59 utakmica, te postigao devet golova od kojih većina spada u najljepše golove u historiji reprezentacije BiH. Glasi za jednog od najboljih tehničara naše reprezentacije, a čak je i veliki Safet Sušić priznao kako ga je Medunjanin svojom tehnikom zadivio već na prvom treningu.

U klupskoj karijeri stasao je u holandskom AZ Alkmaar koji ga je posudio u Spartu Rotterdam, da bi za tim igrao Maccabi Tel Aviv, Gaziantepsporu, Deportivo La Coruni i danas u Philadeplhia Union.

Svojom igrom u proteklim kvalifikacijama i prijateljskim utakmicama sigurno će natjerati selektora Roberta Prosinečkog da na njega još dugo računa u reprezentaciji BiH.

Harise, sretan rođendan!

(BIH.ba)