DuÅ¡ko VujoÅ¡ević, selektor koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije Bosne i Hercegovine istakao je danas da ga ponovo brine pretjerani optimizam uoÄi duela njegovih izabranika u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Belgije, te je dodao da se radi o veoma ozbiljnom protivniku, koji će biti izuzetno motivisan u petak uveÄer u dvorani “Mirza DelibaÅ¡ić”.

Posebno zbog Äinjenice da je Belgijancima taj duel gotovo posljednja Å¡ansa da se ukljuÄe u borbu za prolazak u drugi krug kvalifikacija. Stoga je pozvao navijaÄe da doÄ‘u u Å¡to većem broju u “Skenderiju” i podrže bh. koÅ¡arkaÅ¡e, te im na taj naÄin pomognu da doÄ‘u do vrijedne pobjede, prenosi Anadolu Agency (AA).

VujoÅ¡ević je kazao i da će u kratkom periodu pokuÅ¡ati da Å¡to bolje pripremi ekipu za ono Å¡to ih Äeka protiv Belgije, istiÄući pri tome da je kompletan sastav imao na okupu tek u ponedjeljak. Nakon klupskih obaveza tokom vikenda, reprezentativci su doÅ¡li u razliÄitom fiziÄkom stanju s obzirom na opterećenja u klubovima.

“Imamo vrlo malo vremena da pripremimo utakmicu koja je dosta složena. Igramo protiv izuzetno atletski dobre ekipe, Äesto igraju sa Äetiri spoljna, Äesto mijenjaju odbranu. Ima dosta preuzimanja, na momente agresivnosti po cijelom terenu. Belgija je u nekih zadnjih desetak godina puno napredovala, ima ozbiljnu ligu, ozbiljan savez. Reprezentacija dugo radi pod rukovodstvom trenera koji ima veliko iskustvo u radu s njima. Startovali su neÅ¡to slabije od oÄekivanog. Izgubili su kući od Francuske i u gostima od Rusije”, kazao je VujoÅ¡ević.

Prema njegovim rijeÄima podatak da su doÅ¡li u ponedjeljak i da su smjeÅ¡teni u hotelu, koji ima sopstvenu dvoranu, pokazuje koliko su ozbiljno shvatili duel sa BiH.

“ÄŒeka nas jako težak protivnik, koji poslije naÅ¡e eventualne pobjede, ne može biti favorit u narednoj utakmici sa Francuskom. Ako budu imali skor 0:4 oni su blizu ispadanja iz ove faze takmiÄenje. Stoga je to protivnik koji zaslužuje svaki respekt i ima bolji tim od trenutnog plasmana. Imaju viÅ¡e iskustva od nas. Svjesni smo da nas Äeka snažan protivnik koji će biti izuzetno motivisan. Brine me Å¡to se ponovo kreira neopravdani optimizam, a sarajevski optimizam može biti gust kao sarajevska magla”, rekao je VujoÅ¡ević, te naglasio da nema unaprijed dobijene utakmice.

Vujošević dodaje da će biti neophodna velika borbenost njegovih izabranika da bi se došlo do trijumfa.

“Bez obzira na njihovu motivisanost moramo na naÅ¡em terenu u Skenderiji pobjedu željeti viÅ¡e od njih. Bilo bi izuzetno znaÄajno da dvorana bude puna i to onih koji znaju da podrže kada se lomi utakmica, da naprave neki dozvoljeni pritisak. Mislim da su momci to i zaslužili. Oni se ponaÅ¡aju skoro idealno i pokazuju da s tom loptom može da funkcioniÅ¡e i multietniÄka Bosna. Taj poduhvat treba sportski i na svaki drugi naÄin podržati”, zakljuÄio je selektor bh. tima.

Elmedin Kikanović, kapiten koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije BiH iza sebe ima veoma uspjeÅ¡an vikend tokom kojeg je sa Monacom osvojio Kup Francuske. No, kao jedan od glavnih igraÄa francuskog kluba dosta se potroÅ¡io.

“Atmosfera u ekipi je zaista odliÄna i svi smo doÅ¡li u dobrom raspoloženju. U kratkom periodu najvažnije je da imamo dobar fokus i koncentraciju kako bi usvojili sve zahtjeve struÄnog Å¡taba. Vrlo je važno dobiti domaće utakmice u ovakvom sistemu takmiÄenja, pogotovo protiv Belgije. Prije poÄetka na njih smo gledali na ekipu s kojom ćemo se boriti za prolazak dalje. Belgija je ekipa koja ima kvalitet i neće biti nimalo lako. OÄekujemo da će dati viÅ¡e nego Å¡to mogu u ovom trenutku, moramo im odgovoriti istom mjerom i dati im do znanja da je ovo naÅ¡ teren. Faktor publike će možda biti presudan i pozivam sve navijaÄe da nam pomognu da ostvarimo zlata vrijednu pobjedu”, naglaÅ¡ava Kikanović.

SliÄnog razmiÅ¡ljanja je i Nemanja Gordić, sjajni playmaker podgoriÄke Budućnosti.

“PokuÅ¡at ćemo se spremiti Å¡to je moguće bolje za ovih Äetiri-pet dana. Nije lako primiti veliki broj informacija u kratkom periodu. ÄŒeka nas izuzetno teÅ¡ka utakmica. Belgija igra već godinama u istom sistemu i imaju prednost s te strane. Iskusniji su od nas, dok smo mi stvarno mladi. Svi se nadamo da će ‘Skenderija’ biti ispunjena u petak i da će nas navijaÄi nositi dobrom atmosferom. Važno je da doÄ‘emo sa velikom energijom u petak i odigramo najbolje Å¡to možemo”, rekao je Gordić.

Poslije dva odigrana kola u grupi “E” lider je Francuska sa Äetiri boda, a slijede je BiH i Rusija sa po tri, te Belgija sa dva. U drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine plasiraće se po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam grupa u prvom krugu.

Utakmica trećeg kola prvog kruga kvalifikacija izmeÄ‘u BiH i Belgije igraće se 23. februara u sarajevskoj dvorani “Mirza DelibaÅ¡ić” sa poÄetkom u 20 sati. Dva dana kasnije bh. tim će gostovati Rusiji u Permu.

(BIH.ba)