Promjene u struci u FK Sarajevo i FK Željezničar dovele su i do racionalnijih transfernih politika sarajevskih rivala. U prošle dvije godine bordo i plavi doveli su 70 igrača, većinom promašenih transfera, dok su ove zime oba kluba dovela ciljana pojačanja – na Grbavicu i Koševo stigla su po četiri nova imena.

Piše: M. Lepirica, BIH.ba

Važno je da su oba tima uspjela zadržati ključne igrače koji će im pomoći vratiti pehare koje su na Grbavici posljednji put vidjeli prije pet godina (Kup BiH), a na Koševu prije tri godine (Premijer liga BiH). Tabela Premijer lige BiH kaže ovako: Željezničar ima 41 bod, Zrinjski 40, Sarajevo 35, Široki 35, Krupa 31…

U Sarajevo su u zimskom prelaznom roku stigli Emir Halilović, Aleksandar Šofranac, Ljuban Crepulja te Marjan Altiparmakovski, dok su Željezničar pojačali Stojan Vranješ, Kenan Hadžić, Adnan Mehremić i Andrej Modić.

S druge strane, Sarajevo je napustio standardni stoperski par Mihojević i Novaković, te Kadušić i Ivetić (igrači koji su pretežno šansu dobijali s klupe), a Željezničar je od važnijih igrača ostao bez Srđana Stanića i Steve Nikolića.

Analizirajući igre ovih klubova na zimskim pripremama, ali i u jesenjem dijelu prvenstva, čini se kako će Željezničar nastaviti sa tvrđom igrom, dok će Sarajevo izgledati puno kreativnije i nošeno dobrim veznim redom tražiti veliki posjed lopte.

Željo je u prvenstvenoj pauzi odigrao ukupno šest utakmica, ubilježivši tri pobjede, dva remija te jedan poraz.

Izabranici Admira Adžema su na pripremama igrali slično kao i u prvenstvu. Akcije plavih su se preteženo zasnivale na tome da krilni igrači probijaju po stranama, prave višak i na taj način omogućavaju prilike za pogotke. Željezničar je u prvenstvu igrao čvrsto, nerijetko pobijeđivao s jednim golom razlike (osam od 13 pobjeda s jednim golom razlike) i na taj način dolazio do vrijednih bodova. Željo je primio i najmanje golova u tekućoj sezoni (12). Ono što možda brine igrače Želje je novo nepoznato ime na lijevom beku, te ne baš prevelika stabilnost ekipe na desnom beku.

Prijateljski mečevi Željezničara:

Croatia Zmijavce (3:1), Etar (1:1), DAC (3:2), Zorya (0:5), Velež (0:0) Bosna Visoko (4:2)

Izabranici Husrefa Musemića su u prvenstvenoj pauzi odigrali sedam mečeva, zabilježivši pet pobjeda, jedan remi i jedan poraz.

Ono što može radovati navijače Bordo tima, je prikazana igra u većini ovih duela, posebno protiv puno jačih i bogatijih rivala koje je Sarajevo pobijedilo. Sarajevo je i u prvenstvu igralo ofanzivno i po mnogima najljepše (najefikasnija momčad lige s 41 golom, osam više od Zrinjskog koji je postigao 33), ali je dovođenje pogređnih trenera na početku sezone za epilog imalo da Bordo tim kasni šest bodova za prvoplasiranim Željezničarom (Sarajevo u prvih pet kola doživjelo čak tri poraza, sva tri domaća).

Husref Musemić je na pripremama tražio od svojih igrača da oni budu ti koji će imati posjed lopte te samim tim diktiraju tempo igre. Sarajevo je u gotovo svakoj utakmici igralo proaktivan fudbal uz puno kombinatorike, kratkih pasova i možda najvažnije, kretnja igrača bez lopte bila je na visokom nivou.

Prijateljski mečevi Sarajeva:

GOŠK (2:0), Velež (1:1), Qarabag (2:0), Kuban (3:2), Mariupol (1:2), Budućnost Podgorica (2:0), Bosna Visoko (2:1)

(BIH.ba)