Danas će se tačno u podne u švicarskoj Lozani obaviti žrijebanje grupa za “UEFA Ligu nacija”.

Novo takmičenje europskih reprezentacija praktično je zamjena za prijateljske utakmice, sa kojim UEFA želi dodatno intenzivirati reprezentativna takmičenja, ali i marketinški poklopiti dio tržišta koji su im oduzimale agencije koje su samostalno organizirale prijateljske utakmice.

Bosna i Hercegovina ako pobijedi u svojoj grupi ima garantovano mjesto u baražu, a ako uđe u finale takmičenja i direktan plasman na Euro 2020. Pobjednici grupa plasirat će se u jaču ligu, u našem slučaju “Ligu A” čime će sebi osigurati utakmice protiv najjačih reprezentacija Europe.

Zmajevi se nalaze “Ligi B” i dobiće dva protivnika u grupi

Zmajevi ne mogu igrati protiv ekipa iz svoje jakosne grupe: Švedske, Ukrajine i Irske, a dobiće jednog protivnika iz prve jakosne grupe: Austrija, Vels, Rusija i Slovačka i jednog protivnika iz treće jakosne grupe: Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Takmičenje je podijeljeno u četiri lige “A”, “B”, “C” i “D”. Pobjednici grupa ići će u baraž i u jaču ligu, a zadnji u grupama ispadaće u nižu ligu.

 

Mečevi prvog kola “Lige nacija” igrat će se od 6. do 8. septembra ove godine, a ostala kola u istim terminima kao kvalifikacije.

Finalni turnir čiji će se tim da će se finalni mečevi Liga Nacija igrati početkom juna.

Dodajmo i da Ukrajina i Rusija odlukom Izvršnog odbora UEFA-e neće moći biti u istoj grupi zbog političkih problema.

(BIH.ba)